Zdravje > Intima
2800 ogledov

Po prepiru vedno sledi neverjeten seks. Vendar ali je to zdravo?

prepir, par, težave, moški, ženska Profimedia
Kadar se spustimo v prepir s partnerjem, se veselimo samo ene stvari: strastnega spravnega seksa. Vendar se tu poraja vprašanje, ali je spravni seks prav zares zdrav način opravičila.

Zgodba je sledeča: s partnerjem sta se grdo sprla. Na srečo sta stvari nekako uredila in dosegla zadovoljivo rešitev. Vendar še vseeno čutite to globoko nepovezanost in morda celo negotovost glede vajinega razmerja.

Ta čustva lahko vodijo le do ene stvari: spravnega seksa. Toda ali je to res pravi način, da popravite to dolgotrajno nelagodje?

Psihologa John Gottman in dr. Julie Gottman sta v svojem podcastu mindbodygreen razkrila svoje mnenje o tej zadevi.

Kaj je to spravni seks?

Spravnemu seksu lahko rečemo tudi "seks za opravičilo". Kot pričakovano, se ta postopek začne s prepirom, po katerem se mnogi pari počutijo ločene drug od drugega. "Ta razdalja ustvarja strah, negotovost in tesnobo. Ta čustva lahko povzročijo, da partner čuti potrebo po tem, da takoj pridobi občutek povezanosti, seks pa je eden način, kako ta občutek dobiti," je pojasnila Julie.

Spolni odnos mladi | Avtor: Profimedia Profimedia
Seveda seks ni pomemben za vsa razmerja, ampak če vam je v razmerju najpomembnejša intima, potem se vam večino časa zdi to kot edina stvar, glede katere se lahko med prepirom strinjata. Vprašanje pa je sledeče, bo to dejansko zacelilo rane?

Je spravni seks dober ali slab za razmerje?

Načeloma spravni seks ni slab za razmerje, vendar bi ga bilo treba povezovati z vsaj še eno drugo obliko sprave. Julie je razložila, da pari, ki imajo za način sprave seks, pogosto potrebujejo verbalno ali fizično zagotovilo, da so stvari v redu.

To pomeni, da seks ni popolnoma izključen, vendar to ne sme biti edina oblika opravičevanja ali povezovanja. Zaradi tega pred skokom med rjuhe vedno uporabite besede in povejte svojemu partnerju, da ga imate radi. Za še večjo povezanost, pa ostanite še nekaj časa v postelji in se prepustite objemom.

par moški ženska objem | Avtor: Profimedias Profimedias
Obstaja tudi študija, ki je spremljala 70.000 ljudi v 24 državah in identificirala vzorce, ki so bili skupni parom, ki so imeli dobro spolno življenje in tistim, ki so imeli slabo. "94 odstotkov parov, ki se ni crkljalo, je imelo grozno spolno življenje. Samo štirje odstotki parov, ki se niso crkljali, so imeli odlično spolno življenje."

"Tako lahko vidimo, da je crkljanje pomembno za spolno življenje kot tudi za zdravo razmerje," je razjasnil John. Potrebno se je zavedati, da čeprav je spravni seks sam po sebi neverjeten, vseeno ne sme nadomestiti ustnega opravičila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.