Najmanj samomorov v obalno-kraški regiji

Foto: Profimedia
Slovenija med deset najbolj ogroženih držav kar se tiče samomorov.
Oglej si celoten članek

Stanje duševnega zdravja prebivalstva je odsev stanja v družbi. V Sloveniji si vsako leto vzame življenje med 500 in 600 ljudi, kar jo po količniku samomora uvršča med deset najbolj ogroženih evropskih držav. Najvišja stopnja umrljivosti zaradi samomora je v koroški, savinjski in zasavski regiji, najnižja pa v obalno-kraški, kažejo podatki Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Na NIJZ pojasnjujejo, da razlike v duševnem zdravju odsevajo družbene razlike. Med pomembnejšimi dejavniki tveganja za samomorilno vedenje so duševne motnje. Samomor naj bi bil v več kot 90 odstotkih povezan z duševno motnjo oziroma boleznijo. Duševne motnje in bolezni so v splošni populaciji zelo razširjene, mnogokrat pa tudi neprepoznane. Pogosto so duševne težave signal in izraz socialno-ekonomskih stisk ljudi.

Najbolj pogosti med socialno ogroženimi ali marginaliziranimi družbenimi skupinami

V Sloveniji je sicer poskusov samomora tudi od deset do dvajsetkrat več kot samomorov. Ti se pri nas "izrazito vežejo na socialno ogrožene ali marginalizirane skupine, kot so revni, slabše izobraženi, nezaposleni, starejši, kar posredno kaže, da ljudje pogosto skoznje izražajo in signalizirajo svojo širšo socialno ogroženost".

Grozljiva statistika V Sloveniji je lani pod pragom tveganja revščine živelo kar 268.000 ljudi

Na osebni ravni je vsako samomorilno dejanje znak globokega čustvenega stresa, potrtosti, žalosti, brezupa, ki odmeva na populaciji v celoti. Kadar nastopijo duševne težave, ni prizadet samo posameznik, temveč tudi njegova ožja in širša družbena skupnost.

Po napovedih bodo duševne bolezni do leta 2020 v svetovnem merilu na drugem mestu na lestvici najpogostejših bolezni, takoj za boleznimi srca in ožilja.Slovenska tiskovna agenciji (STA) je v namen nazornega prikaza objavila tabelo tabelo s podatki o povprečni stopnji umrljivosti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev med letoma 2012 in 2016.

Zasavska 27
Savinjska 27
Koroška 27
Posavska 24
Podravska 23
Primorsko-notranjska 20
Pomurska 20
Gorenjska 20
Osrednjeslovenska 17
Jugovzhodna Slovenija 17
Goriška 17
Obalno-kraška 12

Magazin To se zgodi z našim telesom, če ne spimo dovolj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.