Magazin > Lepota & telo
3434 ogledov

To se zgodi z našim telesom, če ne spimo dovolj

spanje, zbujanje, spanec Profimedias
Za zdrav način življenja je dovolj spanca ena izmed najpomembnejših stvari. Strokovnjaki pravijo, da potrebujemo sedem do devet ur spanca na noč, če ne spimo dovolj, pa se posledice sčasoma lahko poznajo na naših možganih in telesu. Poveča se tudi tveganje za številne bolezni.

Slabši spomin
Strokovnjaki trdijo, da premalo spanca vpliva na to, da možgani ne morejo ustvariti novih spominov. Z leti nespečnosti spominski del možganov lahko preneha delovati , kar pomeni, da si vedno težje zapomnimo nove izkušnje. 

Povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen
Pomanjkanje spanca lahko vodi do povečanega razvoja toksičnega proteina v možganih, beta-amiloida, ki je povezan z Alzheimerjevo boleznijo. Višji kot je nivo tega proteine, večje je tveganje, da bomo na stara leta zboleli za demenco, piše hrvaški portal Miss7.  

Zmanjšana plodnost
Pomanjkanje spanca ima lahko negativni vpliv na moške reproduktivne organe. Moškim, ki spijo le pet do šest ur na noč, se raven testosterona drastično zmanjša.

mobilni telefon pametni telefon telefon Zdravje To se zgodi, če več ur buljite v zaslon

Imunski sistem oslabi, poveča se tveganje za razvoj karcinoma 
Če samo eno noč spimo le štiri do pet ur, se naš imunski sistem, ki se bori proti rakavim celicam, zmanjša za kar sedemdeset odstotkov. Zaradi pomanjkanja spanca se tako poveča možnost za razvoj številnih vrst raka, kot na primer rak črevesja, rak prostate in rak dojk. 

Zvišan krvni tlak
Zvišan krvni tlak pomeni povečano tveganje za možgansko kap. Pomanjkanje spanca namreč vpliva tudi na krvno žilni sistem, saj z globokim spancem dobivamo najboljši možni tretma za uravnotežen krvni pritisk. Če ne spimo dovolj, se krvno žilni sistem nima časa obnoviti, posledica tega pa je višji krvni tlak. Če spite le šest ur ali manj, se možnost za srčno ali možgansko kap poveča za kar 200 odstotkov. 

PROMO Zanimivo Čudovita blond barva in zdravi lasje
Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.