Magazin > Lepota & telo
3489 ogledov

Veste, kaj vam s temi znaki sporoča vaše telo?

dihanje, kihanje, bolezen dihal, dihala Shutterstock
Nekatere signale pogosto jemljemo za samoumevne, čeprav nam telo z njimi sporoča nekaj pomembnega.

Zehanje
Zehanje je znak, da potrebujete odmor. Zehati namreč začnemo, ko se naši možgani utrudijo in kličejo po počitku.

Kihanje
Običajno kihnemo, ko so naši dihalni prehodi polni alergenov, mikrobov ali prahu, ki se jih telo na ta način poizkuša rešiti.

Pretegovanje
Pretegnemo se instinktivno, da telo pripravimo na fizične naloge, ki so pred nami. Raztezanje zbudi mišice, krvni obtok in izboljša razpoloženje. 

žensko telo lepota golota Magazin Deset najbolj absurdnih mitov o menstruaciji

Kolcanje
Kadar prehitro jemo, pogoltnemo prevelike kose hrane ali se enostavno preveč najemo, naš želodec postane prenapet, kar nadraži živec, ki aktivira diafragmo in tako nastane kolcanje. 

Trzanje v spanju
Je posledica tega, da v snu naglo pade frekvenca dihanja in srčnega utripa. Mišice se sprostijo, možgani se počasi umirijo, medtem ko je področje, zadolženo za gibanje, še vedno aktivno in takrat pride do krčenja mišic.

Nagubana koža
Gubice, ki se pojavijo na prstnih blazinicah, če smo predolgo v vodi, so posledica tega, da se razširi zgornji sloj kože, medtem ko spodnji sloj ostane nespremenjen. Zakaj je koža opremljena s to sposobnostjo, so odkrili na univerzi v Newcastlu, kjer pravijo, da so naši predniki v vodi zaradi tega lažje držali hrano. 

Naježena koža
Tudi ta refleks je močno povezan z našimi predniki. Naježena koža in dlake so naravna izloacija pred mrazom, poleg tega pa smo nekoč, ko smo bili še bolj poraščeni, zaradi te sposobnosti pred sovražniki bili videti nevarnejši. Na mraz in strah tako reagiramo še danes.

Solze
Solze niso vedno stranski produkt žalosti, pač pa ščitijo naše oči. Z vsakim mežikom se proizvede tekočina, ki vlaži in čisti zgornji sloj očesa. 
burger, kosilo, hrana, debelost Magazin To je razlog, zakaj se z leti lažje zredimo

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice