Najnovejša napoved: Danes bomo predvidvoma dosegli število 10 tisoč

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno slaba četrtina prebivalstva," je zapisal Matjaž Leskovar.
Oglej si celoten članek

Raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan Matjaž Leskovar je objavil novo projekcijo razvoja epidemije covid-19 v Sloveniji. "Danes (izvedeli bomo jutri) bomo predvidvoma presegli 10 tisoč pozitivnih testov v enem dnevu (če bodo kapacitete za PCR testiranje zadostne)."

COVID-19 V SLO Slutnje so se uresničile: Ogromen skok okužb, dosegli nov mejnik

Leskovar navaja, da bo zasedenost bolnišnic, predvsem enot intenzivne terapije, predvidoma bistveno manjša kot na vrhuncu četrtega vala. "Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za težji potek bolezni. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,4 (R_delta=0,6, R_omikron=1,6)." Celotno projekcijo najdete na spletni strani inštituta. 

Foto: IJS

Hitrost prekuževanja je približno 120 tisoč okuženih na teden oz. 5,8 odstotka prebivalstva na teden. Trenutno je kužen približno vsak 20. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih še približno slaba četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada. Hitrost cepljenja je približno 4 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,2 % prebivalstva na teden," je zapisal Leskovar. 

Za primerjavo: hitrost prekuževanja je bila v prejšnji prognozi (teden dni nazaj) približno 69 tisoč okuženih na teden, kar je 3,3 odstotka prebivalstva na teden, kužen je bil približno vsak 30. prebivalec. 

Foto: IJS Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 6927,14-dnevno pa 3606je še zapisal Leskovar. 

Foto: IJS

dezurni@styria-media.si
 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:35 18. Januar 2022.

    temu tipu se čist zmerom od oktobra naprej zapiše da je dovzetnih še četrtina prebivalstva.. a mogoče odda vedno isto …

  • 16:05 18. Januar 2022.

    "Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje."....Ta izjava je seveda čista in dokazana laž...Če bodo predstavniki oblasti od vlade do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.