Najnovejša napoved: Omikron nas bo "obdaroval" še pred novim letom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Epidemija upada vse počasneje, saj prekuževanje ne uspe kompenzirati vpliva predprazničnega druženja.
Oglej si celoten članek

"Omikron bo pri okuževanju predvidoma postal dominanten že pred koncem leta, kar se bo v številu pozitivnih testov odrazilo približno en teden kasneje. Posledično se bodo krivulje pozitivnih testov predvidoma že pred koncem leta vse bolj strmo obrnile navzgor," v novi aktualni napovedi izpostavljajo pri Institutu Jožef Stefan (IJS). 

Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in verjetno še večje kužnosti od delte. 

V model ga bodo vključili, ko bodo okvirno znane karakteristike njegovega lokalnega širjenja pri nas ter resnost povzročene bolezni. 

Rdeča faza se nam odmika

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 1258. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let ne upada več, ampak stagnira, zasedenost bolnišničnih kapacitet pa upada, prav tako dnevni sprejem v bolnišnice. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 921. 

Napoved IJS

Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi. Predvidoma se bo pojavnost začela spet povečevati, preden bomo uspeli priti v rdečo fazo. Ker se tako prehod v rdečo fazo premika v daljno prihodnost, na IJS ne podajajo napovedi za prehod, saj so negotovosti prevelike.

Napoved IJS

Poziv k cepljenju

OJS poziva, da dosledno izvajamo pravilo PCT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija čim hitreje upadala. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni, opozarjajo. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je sicer danes pojasnila, kako učinkovita so cepiva proti novi različici omikron, ki se je precej razširila po Evropi, zaznali pa so jo tudi v Sloveniji. Po njenih besedah naj bi po preliminarnih podatkih cepivo proizvajalca Pfizer pred hospitalizacijo ščitilo 70-odstotno, poživitveni odmerek pa naj bi zaščito še povečal. Podrobneje o tem na tej povezavi. 

Slovenija To je današnji sklep vlade glede dodatka za delo s covidnimi bolniki Novo Pozor, Avstrija spreminja ukrepe na meji

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:43 18. December 2021.

    In kaj sledi po omikronu??? Spet slovenski sev???

  • 02:01 18. December 2021.

    Pri Omikronu je širjenje v zgornjih dihalnih poteh do 70x hitrejše kot pri Delti in se zato tudi ustrezno hitreje …

  • 00:24 18. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.