Naš strokovnjak o nevarnosti, za katero WHO meni, da je ena največjih letos

Foto: V. L.
Foto: V. L.
"Kar se tiče splošne populacije, pa obstaja trend, ki ga bo treba prekiniti, sicer bomo imeli težave, ki smo jih v preteklosti že izkoreninili," opozarja specialist na Ginekološki kliniki.
Oglej si celoten članek

Precepljenost otrok v številnih državah, med njimi je seveda tudi Slovenija, v zadnjih letih upada. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tako na seznam desetih največjih nevarnosti za zdravje svetovnega prebivalstva v letu 2019 uvrstila tudi nasprotnike cepljenja.

Zavračanja cepljenja je v zadnjem času čedalje pogosteje, še posebej v ZDA. Podatki centrov za nadzor in preprečevanje bolezni namreč kažejo, da so priporočena cepiva za otroke med 19 in 35 mesecem starosti vse bolj dostopna, v nasprotju s tem pa se je število necepljenih otrok od leta 2001 povečalo za kar štirikrat.

Foto: V. L. Dvomi o varnosti cepiv se pojavljajo odkar obstajajo cepiva, krivdo za gonjo v zadnjih letih, pa zdravstveni strokovnjaki pripisujejo vse večji uporabi spleta in družbenih omrežij.

V teh dneh, ko obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o HPV -  najpogostejši spolno prenosljivi okužba in za katero medicinska stoka meni, da je najučinkovitejša preventivna metoda in zaščita cepljenje - bo takšnih ali drugačnih pozivov nasprotnikov verjetno še več, saj je, ko je dejal naš sogovornik" splošno prepričanje prebivalstva zelo uperjeno v proticepilno propagando."

Težava, ki smo jo v preteklosti že izkoreninili

Priznani ginekolog Leon Meglič, katerega ožje področje je kirurško zdravljenje nerakastih in rakastih tumorjev rodil dodaja, da sam zelo težko razume, zakaj je temu tako. "Mi zdravniki smo pač bili vzgojeni v tem, da je vsako bolezen bolje preprečiti, kot pa zdraviti. V cepljenje verjamemo, cepili smo svoje otroke in smo tudi sami cepljeni. Kar se tiče splošne populacije, pa obstaja trend, ki ga bo treba prekiiti, sicer bomo imeli težave, ki smo jih v preteklosti že izkoreninili," je opozoril zdravnik, ki je svoje prepričanje ponazoril s primerom otroške paralize, ki je danes tako rekoč izkoreninjena.

Otroška paraliza: Na te otroke se je popolnima pozabilo

"Poglejmo enostavneje. Imamo neko bolezen, pa se umaknimo sedaj od HPV-ja, saj govorimo o splošnem prepričanju o cepljenju. Govorimo torej o poliomielitisu ali otroški paralizi, za katero zboleva znotraj ene generacije ogromno otrok. Veliko teh otrok je ostalo invalidnih. Kljub fizioterapijam, je bila njihova motorika tako prizadeta, da si nikoli niso dejansko opomogli od okvare živcev. Govorimo o desettisočih prizadetih v generacijah otrok. Če to primerjamo s cepljenjem in težavami povezanimi z njim, so se le te pojavile pri stotih otrocih. Skratka, ne moremo primerjat s tem, kakšna škoda nastane, če je populacija neprecepljena. Pozabilo se je torej na te otroke, ki so danes mojih let ali še mogoče nekoliko starejši," opozori zdravnik.

Krivec za eno največjih zdravstvenih težav

Glavni krivec za težavo, tisti, ki je "sprožil snežno kepo, ki se je začela valiti," pa je po Megličevih besedah nekdanji britanski zdravnik Andrew Wakefield.  Znanstvenik je s sodelavci leta 1998 objavil članek v ugledni britanski medicinski reviji The Lancet, kjer je poročal o povezavi cepljenja otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) z avtizmom.

Po tej objavi se je pričela prava svetovna medijska vojna proti cepljenju. "Gre za osebno skorumpiranega angleškega zdravnika, ki je razvil svoje cepivo proti davici. Še huje, povabil je skupino znanstvenikov in vse to je objavila celo revija Lancet, ki je ena najmočnejših znanstvenih revij. Po tem so ostali, ki so leta in leta delali na tem, dokazali, da je vse skupaj ena velika prevara. Znanstvena podlaga te raziskave je bila po njihovih ugotovitvah nikakršna, vse skupaj pa so še vodile lastne ambicije znanstvenika, da bi spromoviral in prodajal svoje, po njegovem bolj varno cepivo," opiše sporno raziskavo, zaradi katere je Britanec izgubil zdravniško licenco.

Objavili demanti, ki pa je bil bolj kilav

"Ko so odkrili, da vse skupaj nima nobene veze z avtizmom in drugimi zadevami, ki so bile takrat navržene, so ljudje, ki so takrat pristopili k temu članku, ugledni znanstveniki odstopili in dajali izjave, da tega ne podpirajo. Prvič v zgodovini te revije se je zgodilo, da so nekaj umaknili in pojasnili, zakaj so to storili," doda Meglič.

Foto: profimedia Cepljenje Po njegovem gre za primer, zaradi katerega je še vedno čutiti posledice in zaradi katerega tudi danes nekateri starši zavračajo cepljenje zaradi strahu pred avtizmom. "Veste, nekdo je navrgel bombo, rekel, to je zdaj to in potem to meljejo in meljejo. Ko so objavili, da to ni res, seveda ni bilo već zanimanja, pa tudi demanti je bil bolj kilav."

V tem primeru so javnosti uspeli dopovedati...

Zdravnik se strinja, da stranskih učinkov cepljenja ni mogoče povsem izključiti, kar se HPV cepiva tiče, so v Sloveniji, kjer je bilo razdeljenih okoli 100 tisoč odmerkov, zabeležili nekaj neželjenih učinkov. "V smislu lokalne reakcije, z večino kratkotrajno povišano telesno temperaturo in vsi ti pojavi so izveneli sami od sebe, v nekaj dneh. Zabeležili nismo enega resnega stranskega učinka. Kar se tiče v tujini, so cepivo HPV povezovali z raznimi, zelo redkimi medicinskimi simptomi, vendar je bilo v velikih raziskavah vse ovrženo. Cepivo HPV ni povezano z nobeno resno boleznijo. Je pa seveda veliko odvisno tudi od medijev samih, kako stvar prezentirajo. V tujini je bil primer deklice, ki je po cepljenju proti HPV umrla. Umrla je zato, ker je imela destinalni tumor in se ji ni dalo pomagati. Objavili so, da je deklica umrla po cepljenju in to tako, kot da bi zapisali, da je umrla, ko je za zajtrk pojedla trdo kuhana jajca. Na srečo so s pravilnim pristopom in piar kriznim menangmentom javnosti pozneje uspeli dopovedati, da to ne drži in precepljenost zaradi tega ni začela upadati."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 19:29 3. Marec 2019.

    Po drugi strani pa beremo zaskrbljujoč podatek...da se je na kliničnem centru v Ljubljani cepilo proti gripi manj kot 17% …

  • 17:16 3. Marec 2019.

    "Znanstvenik je s sodelavci leta 1998 objavil članek v ugledni britanski medicinski reviji The Lancet, kjer je poročal o povezavi …

  • mph
    16:33 3. Marec 2019.

    Se povsem strinjam z napisanim. Javna nevarnost so. Saj niso flateartherji nič manj usekani, ampak ne delajo globalne škode in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.