Nasveti za vse, ki obožujejo kavo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tudi kava ima svojo temno plat. Preberite, kako se ji postavimo po robu.
Oglej si celoten članek

"Kava je zagotovo ena od večjih sovražnikov naših zob, saj  povzroča potemnitev zob, zobno gnilobo in slab zadah," v svojem blogu opozarja zobozdravnik Harold Katz.

Čeprav je zobna sklenina najtrša snov v telesu, jo vsakdanja kislina iz kave zmehča. V majcenih vdolbinicah in grebenih na površini naših zob pa se zadržujejo temni pigmenti iz priljubljene pijače. Če jih ne odstranimo, se bodo zobje sčasoma trajno rumeno pobarvali.

 Upočasnjuje proizvajanje sline

Foto: Žurnal24 Kava ni primerno sredstvo za odpravljanje utrujenosti, saj je učinek le trenuten Kava povzroča tudi slab zadah. Kofein lahko izsuši usta, proizvodnja sline se upočasnjuje, kar vodi v slab zadah iz ust. Ker slina pomaga ubijati bakterije v ustih, se zaradi tega te pospešeno množijo.

Edina zanesljiva obramba pred negativnimi učinki kave na zobe je prenehanje pitja tega priljubljenega napitka. Ker je to lažje reči kot narediti, si pomagajte z vodo, svetuje zobozdravnik.

Po pitju kave si usta izperite z navadno vodo, ki bo iz zob splahnila kemikalije s kave. Omejite tudi čas pitja. Skodelico kave spijte, nato si sperite zobe in nehajte misliti na kavo. "Najhuje za zobe je, ko jo srkamo počasi čez cel dan," opozarja Katz.

Pomagate si lahko tudi z žvečilko brez sladkorja in seveda z večernim temeljitim ščetkanjem zob, nitkanjem, izpiranjem in morda tudi občasnim beljenjem.

anja.scuka@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    13:49 18. Marec 2016.

    Kot prvo je to en velik bla bla glede obarvanja zob, seveda pa si je treba pač zobe redno umivat …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.