Zdravje > Aktualno
123 ogledov

Nasveti za vse, ki obožujejo kavo

kava Shutterstock
Tudi kava ima svojo temno plat. Preberite, kako se ji postavimo po robu.

"Kava je zagotovo ena od večjih sovražnikov naših zob, saj  povzroča potemnitev zob, zobno gnilobo in slab zadah," v svojem blogu opozarja zobozdravnik Harold Katz.

Čeprav je zobna sklenina najtrša snov v telesu, jo vsakdanja kislina iz kave zmehča. V majcenih vdolbinicah in grebenih na površini naših zob pa se zadržujejo temni pigmenti iz priljubljene pijače. Če jih ne odstranimo, se bodo zobje sčasoma trajno rumeno pobarvali.

 Upočasnjuje proizvajanje sline

Kava ni primerno sredstvo za odpravljanje utrujenosti, saj je učinek le trenuten | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kava povzroča tudi slab zadah. Kofein lahko izsuši usta, proizvodnja sline se upočasnjuje, kar vodi v slab zadah iz ust. Ker slina pomaga ubijati bakterije v ustih, se zaradi tega te pospešeno množijo.

Edina zanesljiva obramba pred negativnimi učinki kave na zobe je prenehanje pitja tega priljubljenega napitka. Ker je to lažje reči kot narediti, si pomagajte z vodo, svetuje zobozdravnik.

Po pitju kave si usta izperite z navadno vodo, ki bo iz zob splahnila kemikalije s kave. Omejite tudi čas pitja. Skodelico kave spijte, nato si sperite zobe in nehajte misliti na kavo. "Najhuje za zobe je, ko jo srkamo počasi čez cel dan," opozarja Katz.

Pomagate si lahko tudi z žvečilko brez sladkorja in seveda z večernim temeljitim ščetkanjem zob, nitkanjem, izpiranjem in morda tudi občasnim beljenjem.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • mph 13:49 18.marec 2016.

    Kot prvo je to en velik bla bla glede obarvanja zob, seveda pa si je treba pač zobe redno umivat zaradi drugih razlogov. Kar pa zadeva kavo, ki jo sicer sam zelo redko zadnje čase pijem, ima ogromno koristnih lastnosti, ...prikaži več malo treba samo pogooglat.