Negativni, čeprav večkrat v stiku z okuženimi. Zakaj?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Skoraj vsi poznamo kak primer, ko je bil posameznik v stiku z okuženimi, celo bival z njimi v istem gospodinjstvu, a ostal negativen.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki menijo, da so našli odgovor na uganko, zakaj posamezniki, ki so v stiku z okuženimi, enostavno ne zbolijo. Menijo, da se takšni posamezniki sicer okužijo z virusom, ki pa ga tako imenovane T celice imunskega sistema očistijo v najzgodnejši fazi obolenja. Zaradi tega tako PCR testi kot testi glede protiteles pri teh osebah pokažejo negativni rezultat. 

Kot piše Guardian, okrog 15 odstotkov zdravstvenih delavcev, ki jih je sistem spremljal med prvim valom epidemije v Londonu, sodijo v omenjeno skupino ljudi. 

T-celice

To odkritje bi lahko utrlo pot za novo generacijo cepiv, usmerjenih na odgovor T-celic, kar bi lahko proizvedlo dolgotrajnejšo imunost. 

"Vsak ima svoje zgodbe o ljudeh, ki so bili izpostavljeni okužbi, a se pri njih bolezen ni razvila. Česar nismo vedeli je, ali so te osebe v resnici uspele obiti okužbo, ali je njihov organizem uspel odstrniti virus še preden bi ga lahko zaznali testi," je povedal imunolog Leo Swadling z univerze v Londonu. 

Najnovejša študija glede tega je spremljala zdravstvene delavce, znake infkecij pri njih in imunski odgovor. Ne glede na visoko tveganje 58 takšnih, ki so jih spremljali, niti v enem trenutku ni bilo pozitivnih. Analiza njihov vzorcev krvi je pokazala, da imajo povečanje pokazatelja virusne infkecije, a hkrati večje število T-celic, ki reagirajo na covid. 

Pridobljene že prej 

Raziskava kaže na to, da ima določeno število ljudi spominske T-celice, ki so bile pridovljene po prejšnjih infekcijah s katerim izmed drugih sezonskih koronavirusov, ki povzročajo prehlade. To jih je med aktualno pandemijo ubranilo, da bi zboleli. T-celice imunskega sistema človeku nudijo dolgotrajnejšo zaščito, ki običajno traja leta - za razliko od zaščite nekaj mesecev, ki jih nudijo protitelesa. 

Za zdaj vsa obstoječa cepiva zoper covid-19 temeljijo na ustvarjanju protiteles zoper protein, s katerim SARS-CoV-2 vstopi v naše celice. Čeprv ta protitelesa nudijo učinkovito zaščito od težjega poteka bolezni, ta sčasom slabi. Po drugi strani pa je odgovor T-celic bistveno bolj dolgotrajen; to pomeni, da bi cepivo, ki bi temeljilo na njihovem odgovoru nudilo doltotrajnejšo zaščito in ščitilo tudi pred novimi različicami, še piše Guardian. 

Covid-19 Ugledni zdravnik sporočil zadnje besede mladega necepljenega moškega Covid-19 Pozor, od danes sprememba pri PCR testiranju

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 24

  • 13:55 17. November 2021.

    Zato, ker smo alergični na vsako pikico

  • 17:27 13. November 2021.

    meni je čudno da se na to spomnijo po letu in pol pandemije covida 19 , še bolj čudno se …

  • 16:46 13. November 2021.

    ljudje imamo v stotinah miljonov let izoblikovan imunski sistem ... Ne rabimo cepiv zoper prehlade..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.