Zdravje
102972 ogledov

Ugledni zdravnik sporočil zadnje besede mladega necepljenega moškega

Covid-19 Epa
Ko so ga pripravljali za intubiranje, je mladi necepljeni moški zajokal.

Z izredno slabim epidemiološkim stanjem se zadnje tedne soočajo tudi naši južni sosedje, kjer je zaokrožila zgodba o smrti mladega necepljenega moškega. Objavil jo je dr. Igor Berecki, pediater, ki dela v bolnišnici v Osijeku, povzel pa hrvaški Večernji list. 

Mlad moški se je z novim koronavirusom boril tri tedne, stanje se je slabšalo, sprejeli so ga v bolnišnico in premestili na oddelek za intenzivno nego. Med pripravo za intubiranje, ko so zdravstveni delavci bolnika priklopili na respirator, je pacient zajokal. Dr. Bereckemu je primer povedal njegov zdravstveni kolega Dragan Maloševac med primopredajo dežurstva. 

Zadnje, kar mu je mlad pacient rekel pred priklopom na aparat je bilo: "Je*** ti tistega, ki me je nagovoril, da se ne cepim." Nekaj dni zatm so mu odpovedala pljuča, pacient je umrl. 

Trenutek, ki loči življenje in smrt

Dr. Berecki je pri tem zapisal, da so anekdote zgodbe življenja, niso pa znanstveno indikativne, ne štejejo v statistiki, zaradi česar nimajo racionalne uporabnosti. Zardi svojega naziva "anekdote", ki vleče na humor in šalo, se jih opazuje kot neresne in plitke. 

"Ko pa se nekdo znajde na drugi strani hladne racionalnost in neresne plitkosti, zanj anekdota kar naenkrat pridobi dramatiko resnost in teže. Na enkrat dobi pomembnot trenutka, ki deli življenje od smrti," je pripisal ugledni hrvaški zdravnik in še, da se zaveda, da primer ni statistični dokaz ničesar in da ne bo del resnih strokovnih ocen. 

"Po drugi strani pa gre za anekdoto, primer iz življenja in smrti človeka, ki bi vendarle lahko še nekaj časa živel. Upam, da je tudi dovolj smešna in zabavna tistim, ki so ga nagovorili, da se ne cepi." 

Zaskrbljujoče številke

V četrtek so na Hrvaškem ob 15.067 testih potrdili 6449 okužb z novim koronavirusom, od tega 4580 ljudi ni bilo cepljenih, je dejal direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 1609,8, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 2379,2. 

Na Hrvaškem je bilo do četrtka zvečer polno cepljenih nekaj več kot 54,5 odstotka odraslih prebivalcev. V zadnjih nekaj dneh se je sicer okrepil interes državljanov za cepljenje. 

Od začetka tedna so sicer v več hrvaških mestih potekali protesti proti uvajanju novih ukrepov v državnem in javnem sektorju, ko bo začel veljati pogoj PCT. V četrtek zvečer se je pred poslopjem hrvaške vlade zbralo nekaj sto protestnikov, ki so sveče zložili v napis "Ne". Hodili so v krogu in tudi molili, je poročal novičarski portal index.hr.

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Svet V ponedeljek se na Hrvaškem obeta kaos

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 62
 • Avatar stoychi
  stoychi 08:32 15.november 2021.

  precej podobne zadnje besede bi bile tudi od tistih, ki so umrli po kovid cepljenju in takih je žal veliko več, še več pa jih bo.

 • ivan50 17:43 13.november 2021.

  Samo totalni idiot vjeruje kretenu-pedijatru iz Osijeka koji i inace voli izmisljati price. U Hrvatskoj je poznat kao pricatelj gluposti, inace glumi znanstvenika na bug.hr webu.

 • Jani Begood 16:30 13.november 2021.

  Grozni ste se temi objavami😥