Nemški znanstveniki o boleznih, ki pretijo Evropi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V prihodnosti nam pretijo bolezni, ki jih v našem podnebju nismo poznali.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki v Nemčiji opozarjajo, da bi lahko tropske bolezni, ki jih prenašajo žuželke, zaradi podnebnih sprememb v prihodnosti postale grožnja ljudem v Evropi. 

Ugotovitve študije raziskovalne skupine za medicinsko biotsko raznovrstnost in parazitologijo na Goethejevi univerzi v Frankfurtu nakazujejo, da bo zaradi naraščajočih temperatur tropskim in subtropskim žuželkam v Evropi vse bolj udobno.

Študijo je naročila nemška mreža za boj proti zapostavljenim tropskim boleznim. Med žuželkami, ki lahko prenašajo nalezljive bolezni, je tudi azijski tigrasti komar. Na človeka lahko prenaša dengo, rumeno mrzlico ali virus Zika. Ta vrsta komarjev izvira iz južne in jugovzhodne Azije, zaradi naraščajočih globalnih temperatur pa jih že najdemo v delih srednje Evrope.

Raziskovalna skupina pod vodstvom biologov Sarah Cunze in Svena Klimpla je na primeru tigrastega komarja izračunala, koliko se bodo glede na temperaturo razširili primerni habitati zanje v Evropi. V drugem koraku so preučevali, kako različne temperature vplivajo na prenos patogenov.

Ugotovili so, da bodo tudi ob dvigu globalne temperature za manj kot dve stopinji Celzija v prihodnje v skoraj vseh delih Evrope vladale podnebne razmere, ugodne za prenos nalezljivih bolezni. 

Znanstveniki priporočajo izobraževanje prebivalstva in še, da je treba zdravnike poučiti o cepljenju, diagnostiki in zdravljenju nalezljivih tropskih bolezni.

Zdravje Odobrili cepivo proti bolezni, za katero letno umre 10.000 ljudi

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.