Zdravje
2367 ogledov

Odobrili cepivo proti bolezni, za katero letno umre 10.000 ljudi

opičje koze cepivo Profimedia
Cepivo naj bi bilo na voljo že čez nekaj mesecev.

Ameriška Agencija za hrano in zdravila je odobrila cepivo proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV). Za tovrstno okužbo vsako leto umre na tisoče Američanov, najpogosteje pa se pojavlja v jesensko-zimskem času. Cepivo mora biti odobreno še s strani ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni, preden ga bodo lahko dali v javnost.

Cepivo Arexvy proizvajalca GSK predstavlja ključen preboj v zdravstvu, ki bo pomagal rešiti številna življenja. Znanstveniki so namreč mnenja, da bi bilo lahko cepivo starejšim od 60 let na voljo že v nekaj mesecih, poroča BBC.

"Odobritev cepiva proti RSV je pomemben dosežek za preprečevanje bolezni, ki je lahko tudi smrtno nevarna," je dejal dr. Peter Marks, vodja Centra za vrednotenje in raziskavo bioloških zdravil pri Agenciji za hrano in zdravila (FDA).

RSV je okužba dihal, ki pri odraslih običajno povzroči simptome, podobne prehladu. Okužba pa je lahko izjemno nevarna za majhne otroke, starejše in tiste, ki imajo zdravstvene težave.

Sodeč po podatkih CDC, zaradi virusa  RSV v ZDA vsako leto umre od 100 do 300 otrok, mlajših od pet let. 

Prav tako za boleznijo vsako leto umre približno 6.000 do 10.000 odraslih, starejših od 65 let. Od 60.000 do 120.000 ljudi pa je zaradi okužbe sprejetih v bolnišnico.

RSV lahko v hujših primerih vodi do bronhiolitisa, kar lahko povzroči vnetje pljuč in težave z dihanjem.

Cepivo so raziskovali več kot 60 let in je prvo, ki je bilo odobreno za uporabo za zaščito pred okužbo z virusom. Študija podjetja GSK, ki je bila objavljena februarja letos, je pokazala, da je stopnja učinkovitosti cepiva na 82,6 odstotkih. Stranski učinki so večinoma blagi ali zmeri in izginejo po dveh dneh. Najpogostejša stranska učinka sta bolečina na mestu injiciranja in utrujenost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • darefoks 16:29 04.maj 2023.

    nikoli vec nobenega strupa cigani ubijalski

  • Ender3 15:00 04.maj 2023.

    Doslej smo se ukvarjali s polipragmacijo zdravil, sedaj so očitno na vrsti cepiva. Pharmakomafija deluje.

  • bobubob 14:34 04.maj 2023.

    Zdaj jih bo umrlo le še več. Ampak saj to je pravi namen današnje medicine. Povzročiti še več bolezni, da bo še več zdravljenja. In plebs bo v skrbeh in vlade jih bodo tolažile. Saj zato smo jih pa volili ...prikaži veči - in tudi zdravstvo plačujemo le še zato, da nam daje (lažno) upanje.