Neverjetno, kakšno škodo delajo ti moški

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Znanstveno dokazan Mossman-Paceyjev paradoks je poimenovan po znanstvenikih, ki sta ta pojav prvič opisala v strokovni literaturi.
Oglej si celoten članek

Steroidi, pripravki proti plešavosti in različne tablete za sproščanje vplivajo na moško plodnost, kar je svojevrstni evolucijski paradoks. Kot navaja BBC, je ta znanstveno dokazan Mossman-Paceyjev paradoks poimenovan po znanstvenikih, ki sta ta pojav prvič opisala v strokovni literaturi.

Z željo, da bi bil privlačnejši, prenekateri sodobni moški posegajo po steroidih in tabletah proti plešavosti. Pa kaj jim to pomaga, ko pa s tem uničujejo svoj reprodukcijski material. "Opazil sem, da prihaja vse več moških preverjati svojo plodnost in tudi to, da so ti fantje ogromni," je povedal britanski profesor James Mossman. " Poskušajo biti veliki, izgledati, kot da so vrhunec evolucije, čeprav se po drugi strani v tem evolucijskem smislu izkažejo za zelo neprimerne, saj razen izjem, sploh nimajo sperme v ejakulaciji," je ponazoril raziskovalec.

Profesor Allan Pacey je ob tem dodal: "Ali ni ironično, moški gredo v telovadnico, da izgledajo čudovito, večinoma z namenom pritegniti ženske - s tem pa nehote zmanjšajo plodnost."

Steroidi in njihov vpliv na plodnost

Anabolični steroidi so sintetično proizvedene snovi, ki posnemajo delovanje testosterona, hormona, ki ga naravno proizvaja telo. Povečajo sintezo proteinov in pospešijo mišično rast. Nekateri prihološki in fiziološki stranski učinki zlorabe vplivajo na oba spola, medtem ko so nekateri specifični glede na spol. Pri moških vplivajo na razvoj prsnega tkiva,zmanjšanje testisov, impotenco in zmanjšano produkcija sperme. Žleze namreč zaprejo proizvodnjo dveh hormonov - FSH in LH -, ki sta ključna hormona, ki spodbujata proizvodnjo sperme.

Raziskava Tako se spreminja sperma moških na Zahodu

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.