Zdravje > Aktualno
3870 ogledov

Neverjetno, kakšno škodo delajo ti moški

S steroidi si pri izgradnji mišičastega telesa pomagajo mnogi. Shutterstock
Znanstveno dokazan Mossman-Paceyjev paradoks je poimenovan po znanstvenikih, ki sta ta pojav prvič opisala v strokovni literaturi.

Steroidi, pripravki proti plešavosti in različne tablete za sproščanje vplivajo na moško plodnost, kar je svojevrstni evolucijski paradoks. Kot navaja BBC, je ta znanstveno dokazan Mossman-Paceyjev paradoks poimenovan po znanstvenikih, ki sta ta pojav prvič opisala v strokovni literaturi.

Z željo, da bi bil privlačnejši, prenekateri sodobni moški posegajo po steroidih in tabletah proti plešavosti. Pa kaj jim to pomaga, ko pa s tem uničujejo svoj reprodukcijski material. "Opazil sem, da prihaja vse več moških preverjati svojo plodnost in tudi to, da so ti fantje ogromni," je povedal britanski profesor James Mossman. " Poskušajo biti veliki, izgledati, kot da so vrhunec evolucije, čeprav se po drugi strani v tem evolucijskem smislu izkažejo za zelo neprimerne, saj razen izjem, sploh nimajo sperme v ejakulaciji," je ponazoril raziskovalec.

Profesor Allan Pacey je ob tem dodal: "Ali ni ironično, moški gredo v telovadnico, da izgledajo čudovito, večinoma z namenom pritegniti ženske - s tem pa nehote zmanjšajo plodnost."

Steroidi in njihov vpliv na plodnost

Anabolični steroidi so sintetično proizvedene snovi, ki posnemajo delovanje testosterona, hormona, ki ga naravno proizvaja telo. Povečajo sintezo proteinov in pospešijo mišično rast. Nekateri prihološki in fiziološki stranski učinki zlorabe vplivajo na oba spola, medtem ko so nekateri specifični glede na spol. Pri moških vplivajo na razvoj prsnega tkiva,zmanjšanje testisov, impotenco in zmanjšano produkcija sperme. Žleze namreč zaprejo proizvodnjo dveh hormonov - FSH in LH -, ki sta ključna hormona, ki spodbujata proizvodnjo sperme.

jajčece, sperma Raziskava Zdravje Tako se spreminja sperma moških na Zahodu

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice