Neverjetno, koliko ljudi se še vedno praži na soncu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Med našimi bralci smo v sklopu projekta Uživajmo poletje izvedli anketo in prišli do presenetljivih podatkov.
Oglej si celoten članek

Na vprašanje, ali se naši bralci in bralke poleti držijo v senci ali pražijo na soncu, jih je več kot 30 odstotkov odgovorilo, da se na soncu veliko sončijo. Odstotek zelo preseneča, saj strokovnjaki že dolgo opozarjajo na negativne polsedice takšnega početja.

»Prav je, da se zavedamo, da ima sonce poleg koristnih učinkov tudi škodljive učinke na naše zdravje, če se mu prekomerno izpostavljamo,« opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ.

Sončnemu ultravijoličnemu sevanju, ki ga z našimi čutili ne zaznavamo, smo po njihovih navedbah izpostavljeni že pri vsakodnevnih opravilih, pri kolesarjenju in pri hoji v šolo ali službo, pri rekreaciji in športu na prostem, pri druženju na prostem s prijatelji in vrstniki, na pikniku, posedanju na vrtovih lokalov, pri vrtnarjenju, poklicnem delu na prostem itd.

Foto: Shutterstock sončenje

Prekomerno izpostavljanje UV sončnim žarkom lahko po njihovih navedbah povzroči akutne (sončne opekline) in kronične škodljive učinke na kožo (pospešeno staranje kože, rak kože), oči (siva mrena) in imunski sistem.

Opozarjajo, da je kožni rak v Sloveniji najpogostejši rak. Pri ženskah je na prvem mestu med vsemi raki, pri moških pa je po pojavnosti takoj za rakom prostate. »Letno beležimo skoraj 600 novih primerov črnega raka, melanoma, in preko 3150  primerov drugih vrst raka kože. Pojavnost kožnega raka je dokazano povezana z izpostavljanjem UV sevanju in s pogostostjo sončnih opeklin, še zlasti v otroški dobi,« so sklenili.

Razlike med spoloma

Smo pa v sklopu ankete zaznali občutno razliko med spoloma. Da se poleti praži na soncu, je odgovorilo le 11 odstotkov vseh anketiranih moških, torej se jih večina pridno zadržuje v senci. Da se pražijo na soncu, pa je odgovorilo skoraj 40 odstotkov žensk, kar je zelo zaskrbljujoča številka.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.