Nezadovoljni v službi v 30-ih, bolni v 40-ih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nezadovoljstvo v službi v poznih 20-ih in 30-ih letih ima lahko negativen vpliv na zdravje že v 40-ih letih. Boljše zdravje lahko pričakujejo tisti, katerih zadovoljstvo v službi je vedno večje, kot tistih, pri katerih upada.
Oglej si celoten članek

Raziskava Univerze Ohio State, ki so jo ta teden predstavili na letnem srečanju Ameriškega sociološkega združenja, kaže, da je zadovoljstvo na delu v poznih 20-ih in v 30-ih letih močno povezano z zdravjem v 40-ih letih. 

Raziskovalci so obdelali podatke 6.432 Američanov, ki so sodelovali v nacionalni longitudinalni raziskavi od leta 1979. Prostovoljci so na skali od 1 do 4 poročali, kako so zadovoljni s svojo službo ter navajali svoje zdravstvene kazalce.

Avtorja raziskave Jonathan Dirlam and Hui Zheng sta ugotovila, da obstaja jasna povezava med zadovoljstvom s službo v poznih 20-ih in 30-ih letih ter zdravstvenimi težavami v 40-ih letih. 

Depresija, zaskrbljenost, težave s spanjem

Med specifičnimi dejavniki, ki so jih raziskovalci navedli v "manj srečni skupini", so bile pogostejše depresije, zaskrbljenost in težave s spanjem. 

Zanimiva ugotovitev je bila, da učinek na zdravje ni bil povezan s posamezno službo, ampak s tem, kako se je občutek sreče spreminjal tekom časa. Tisti, katerih zadovoljstvo se je večalo, so se pri zdravju odrezali bolje od tistih, katerih zadovoljstvo v službi je bilo vedno manjše. 

Dirlam, doktorski študent sociologije, je pojasnil, da se zdi, da obstaja "kumulativni učinek zadovoljstva v službi na zdravje v 40-ih letih".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.