Zdravje > Aktualno
80 ogledov

Nezadovoljni v službi v 30-ih, bolni v 40-ih

Ženska v pisarni Profimedias
Nezadovoljstvo v službi v poznih 20-ih in 30-ih letih ima lahko negativen vpliv na zdravje že v 40-ih letih. Boljše zdravje lahko pričakujejo tisti, katerih zadovoljstvo v službi je vedno večje, kot tistih, pri katerih upada.

Raziskava Univerze Ohio State, ki so jo ta teden predstavili na letnem srečanju Ameriškega sociološkega združenja, kaže, da je zadovoljstvo na delu v poznih 20-ih in v 30-ih letih močno povezano z zdravjem v 40-ih letih. 

Raziskovalci so obdelali podatke 6.432 Američanov, ki so sodelovali v nacionalni longitudinalni raziskavi od leta 1979. Prostovoljci so na skali od 1 do 4 poročali, kako so zadovoljni s svojo službo ter navajali svoje zdravstvene kazalce.

Avtorja raziskave Jonathan Dirlam and Hui Zheng sta ugotovila, da obstaja jasna povezava med zadovoljstvom s službo v poznih 20-ih in 30-ih letih ter zdravstvenimi težavami v 40-ih letih. 

Depresija, zaskrbljenost, težave s spanjem

Med specifičnimi dejavniki, ki so jih raziskovalci navedli v "manj srečni skupini", so bile pogostejše depresije, zaskrbljenost in težave s spanjem. 

Zanimiva ugotovitev je bila, da učinek na zdravje ni bil povezan s posamezno službo, ampak s tem, kako se je občutek sreče spreminjal tekom časa. Tisti, katerih zadovoljstvo se je večalo, so se pri zdravju odrezali bolje od tistih, katerih zadovoljstvo v službi je bilo vedno manjše. 

Dirlam, doktorski študent sociologije, je pojasnil, da se zdi, da obstaja "kumulativni učinek zadovoljstva v službi na zdravje v 40-ih letih".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.