Niso vse kalorije enake

Foto: Shutterstock pijača
Količina zaužitih kalorij ni nič manj pomembna kot vir teh kalorij, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji Obesity Reviews.
Oglej si celoten članek

Študija je ob tem potrdila, da so kalorije v sladkih pijačah še posebej škodljive za naše zdravje.  

Skupina, v kateri je bilo 22 raziskovalcev z različnih ameriških univerz, je pokazala, da je 340 mililitrov sladkane brezalkoholne pijače veliko bolj škodljivo zdravju kot srednje velik krompir, čeprav imata enako število kalorij.  

Sladkana pijača povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni tipa 2, na drugi strani pa je krompir bogat vir vlaknin in kalija.

Kaj pa jogurt in sir?

"Kalorije iz katerekoli hrane lahko povečujejo tveganje za debelost in kardiometabilične bolezeni, ker lahko vse kalorije neposredno prispevajo k pozitivnemu energetskemu ravnovesju in povečanju maščobe. Vendar lahko različne prehrambene sestavine ali vzorci spodbujajo debelost in kardiometabolične bolezni z dodatnimi mehanizmi, ki niso zgolj posledica kalorične vsebnosti" so zapisali v raziskavi. 

To so ponazorili še z enim primerom. Sladkane pijače, ki vsebujejo dodatke v obliki fruktoze in drugih sladil, prispevajo k pojavu srčnih bolezni, kot je kap. Če pa zaužijemo isto število kalorij v obliki jogurta ali sira, lahko dosežemo nasprotni učinek in zmanjšamo tveganje za pojav teh bolezni.  

Z uživanjem živil, ki vsebujejo veliko polinenasičenih maščob, kot so chia semena in oreščki, lahko zmanjšamo zdravstvena tveganja, medtem ko lahko uživanje enakega števila kalorij nasičenih maščob, ki jih najdemo v rdečem mesu, tveganje za nastanek bolezni poveča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.