Zdravje > Prehrana
1545 ogledov

Niso vse kalorije enake

pijača Shutterstock
Količina zaužitih kalorij ni nič manj pomembna kot vir teh kalorij, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji Obesity Reviews.

Študija je ob tem potrdila, da so kalorije v sladkih pijačah še posebej škodljive za naše zdravje.  

Skupina, v kateri je bilo 22 raziskovalcev z različnih ameriških univerz, je pokazala, da je 340 mililitrov sladkane brezalkoholne pijače veliko bolj škodljivo zdravju kot srednje velik krompir, čeprav imata enako število kalorij.  

Sladkana pijača povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni tipa 2, na drugi strani pa je krompir bogat vir vlaknin in kalija.

Kaj pa jogurt in sir?

"Kalorije iz katerekoli hrane lahko povečujejo tveganje za debelost in kardiometabilične bolezeni, ker lahko vse kalorije neposredno prispevajo k pozitivnemu energetskemu ravnovesju in povečanju maščobe. Vendar lahko različne prehrambene sestavine ali vzorci spodbujajo debelost in kardiometabolične bolezni z dodatnimi mehanizmi, ki niso zgolj posledica kalorične vsebnosti" so zapisali v raziskavi. 

Prevedi sporočilo Izklopi za jezik: angleščina

To so ponazorili še z enim primerom. Sladkane pijače, ki vsebujejo dodatke v obliki fruktoze in drugih sladil, prispevajo k pojavu srčnih bolezni, kot je kap. Če pa zaužijemo isto število kalorij v obliki jogurta ali sira, lahko dosežemo nasprotni učinek in zmanjšamo tveganje za pojav teh bolezni.  

Z uživanjem živil, ki vsebujejo veliko polinenasičenih maščob, kot so chia semena in oreščki, lahko zmanjšamo zdravstvena tveganja, medtem ko lahko uživanje enakega števila kalorij nasičenih maščob, ki jih najdemo v rdečem mesu, tveganje za nastanek bolezni poveča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.