Nov krvni test bi lahko napovedal, kako bomo preboleli covid-19

Foto: Epa
Foto: Epa
Test veliko obeta, pravijo raziskovalci, saj je hiter, preprost in poceni.
Oglej si celoten članek

V času pandemije so bile številne bolnišnice po svetu preobremenjene s pacienti, ki so iskali zdravniško pomoč pri prebolevanju covida-19. Takšno stanje bi se lahko ponovilo tudi v prihodnjih izbruhih, zlasti pri zaskrbljujočih različicah SARS-CoV-2. A raziskovalci ameriške kemijske organizacije ACS so razvili krvni test, s katerim bi lahko napovedali, pri katerih ljudeh, okuženih s covidom-19, je največ verjetnosti, da bodo razvili resne simptome.

S pomočjo testov bi presodili, kdo bo huje zbolel

To bi lahko zdravstvenim delavcem pomagalo, da določenim bolnikom dajo prednost pri hospitalizaciji in intenzivni negi. Dejavniki tveganja za hudo bolezen sicer po do zdaj znanih podatkih vključujejo starejšo starost, bolezni srca, raka in sladkorno bolezen, vendar zgolj ti dejavniki ne zadoščajo za napoved, kateri bolniki bodo imeli težjo obliko bolezni.

Merjenje ravni nekaterih beljakovin ali presnovkov v krvi bi lahko dodatno pomagalo, vendar so ti testi pogosto počasni, zapleteni ali dragi. Za učinkovitejšo triažo bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah so Michelle Hill, Sanjeeva Srivastava in sodelavci razvili metodo, ki je enostavna za uporabo ter bi lahko hitro in učinkovito napovedala stopnjo tveganja za razvoj hujše oblike bolezni.

covid-19 IJS: To je napoved za jesen 2021

Z novim testom bi odkrili tiste, ki bodo najtežje preboleli covid-19, a z visoko stopnjo lažno pozitivnih rezultatov

Za merjenje sprememb v biokemični sestavi krvi, ki se pojavijo pri hudi obliki covida-19, so raziskovalci izbrali tehniko, imenovano oslabljena Fourierjeva infrardeča spektroskopija s popolno odbojnostjo (ATR-FTIR), ki je bila že prej preizkušena kot diagnostično orodje za covid-19. Vzorci plazme so pokazali majhne, a opazne razlike med tistimi s hujšo obliko covida-19 in tistimi, ki so virus preboleli brez večjih težav. 

Z uporabo teh podatkov, skupaj s kliničnimi informacijami o bolnikih, so raziskovalci razvili statistični model za napovedovanje resnosti covida-19. Ugotovili so, da je najboljši napovednik za težjo obliko, če ima bolnik diabetes. Dodajanje drugih podatkov o krvni sliki je modelu povišalo občutljivost za napovedovanje hudega poteka bolezni iz 41,2 na 94,1 odstotka, vendar je to tudi zmanjšalo specifičnost z 84,6 na 69,2 odstotka, v primerjavi s samo kliničnimi dejavniki. To pomeni, da je z novim testom bolj verjetno, da bi odkrili tiste, ki so najbolj rizični za prebolevanje covida-19, vendar pa je tudi stopnja lažno pozitivnih rezultatov višja. Čeprav je treba strategijo preizkusiti pri večjem številu bolnikov, test veliko obeta, pravijo raziskovalci, saj je hiter, preprost in poceni.

Celotna raziskava je dostopna na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:21 23. Julij 2021.

    Ta test bo verjetno povedal tudi koga je treba volit..

  • 08:01 23. Julij 2021.

    Vse po sistemu "kaj bi bilo ,če bi bilo " !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.