Slovenija
38217 ogledov

IJS: To je napoved za jesen 2021

Bolnišnica Profimedia
IJS opozarja, da je ob novi različici potrebno ravnati bolj samozaščitno kot v prejšnjih valih. Znane so tudi napovedi za jesen 2021.

Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan je danes na novinarski konferenci pojasnil pomen samozaščite in precepljenosti na primerih različnih scenarijev ob različnih variantah covid-19. Uvodoma je dejal, da ''ni kakšnega posebnega razloga, da bi se do konca poletje začeli ustavljati, razen če ne bomo začeli samozaščitno ravnati ali dosegli večjo precepljenost.''

Razlike med preteklimi in pričakovanim valom

Primeroma je pojasnil, zakaj je potrebno ravnati bolj samozaščitno kot v prejšnjih valih. Na začetku maja 2020 je reprodukcijsko število približno 3, kar pomeni, da bi brez ukrepov vsak okužen prenesel okužbo na 3 ljudi. Alfa različica je to število zvišala na 4-5. Nova, bolj nalezljiva različica delta to število viša na 5-8, kar je vsaj dvakrat več kot v maju 2020.

Kolektivna imunost se zato za delta različico zviša na 85 %, kar pomeni, da bi se v primeru, če bi sedaj bilo 85 % prebivalstva imunega ali precepljenega, epidemija začela ustavljati brez drugih ukrepov. Ob tem je Cizelj opozoril, da tega v Sloveniji še nismo dosegli. V državi je dovolj cepiva za vse, zato se tem številkam lahko približamo. Brez zdajšnje precepljenosti bi sedaj bili soočeni z zelo močnim novim valom, je še dodal.

Cepljenje in testiranje (COVID-19) ukrepi Slovenija Nova zaostrovanja: Spremembe tudi pri testiranju zaposlenih

Kaj prinaša jesen?

Pojasnil je predvidevanja za jesen 2021. Če bi dosegli 60 % precepljenost prebivalstva in če prekuženih 35 % še vedno štejemo kot imune, potem lahko po njegovih besedah jesen doživimo z relativno malo samozaščitnimi ukrepi. Tako bi zadoščali nošenje mask, ohranjanje medsebojne razdalje, kratek čas stikov in izpolnjevanje PCT pogojev v družbi. Hkrati je dejal, da manjša precepljenost v jeseni pomeni večjo kompenzacijo z dodatnimi ukrepi.

Po številkah IJS je v Sloveniji še vedno 850 000 potencialnih ljudi, ki se lahko okužijo s covid-19. Ob tem je pozval k cepljenju.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 18
 • bobubob 15:26 23.julij 2021.

  S 'cepivi' bo le slabše. Tudi to pravi stroka, tista utišana. Argumentirajo in ne ponavljajo WHO statistik. https://www.researchgate.net/profile/Juan-Chamie/publication/344469305_Real-World_Evidence_The_Case_of_Peru_Causality_between_Ivermectin_and_COVID-19_Infection_Fatality_Rate/links/602e1cf4299bf1cc26d25565/Real-World-Evidence-The-Case-of-Peru-Causality-between-Ivermectin-and-COVID-19-Infection-Fatality-Rate.pdf?origin=publication_detail

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 14:53 23.julij 2021.

  Odvisno od provizije, bo tale cunami delta , ane domoljubi ?

 • Avatar Leon
  Leon 13:42 23.julij 2021.

  G. Cizelj ali mi razkrijete dobitne številke Jack Pot za danes ? Hvala .