Slovenija
23186 ogledov

Nova zaostrovanja: Spremembe tudi pri testiranju zaposlenih

Cepljenje in testiranje (COVID-19) Saša Despot
Vlada RS na dopoldanski seji sprejela nekatere spremembe za zajezevanje epidemije. Spremembe se tičejo preverjanja izpolnjevanja PCT pogojev in testiranja zaposlenih ter delavnih migrantov.

Kot je danes na novinarski konferenci poudarila Maja Bratuša, stroka že dalj časa poziva k doslednemu spoštovanju PCT pogojev, da se družbeni ritem ne bo upočasnil zaradi širjenja bolj nalezljive različice delta. Kot dober primer izvedbe dogodka z večjim številom obiskovalcev je bila izpostavljena včerajšnja nogometna tekma NK Mure, ki si jo je ogledalo preko 3000 gledalcev. Vsi so meli izpolnjen in izkazan pogoj PCT, kar je organizator dosledno upošteval.

Obvezno preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev

Vlada je sprejela odločitev, da morajo organizatorji javnih prireditev ali shoda ter športnih in kulturnih ob vstopu na prireditev obvezno preveriti izpolnjevanje PCT pogojev. Osebi, ki pogojev ne izpolnjuje, se udeležbe ne dovoli. Prav tako je obveznost organizatorja dogodka, da na vidnem mestu s pisnim obvestilom zapiše, da je PCT pogoj obvezen za udeležitev.

Kot je povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar, po njenih informacijah organizatorje dogodkov in gostince, ki ne bodo preverili izpolnjevanje pogojev PCT, čaka kazen v višini od 400 do 4 tisoč evrov.

Vsebina odlokov, ki jih je vlada spreminjala, bo veljala do 1.8.2021.

Covid-19 Slovenija Svarila se uresničujejo: Takšni so novi podatki

Spremembe za delavne migrante ter pri testiranju zaposlenih

Posamezne skupine zaposlenih v različnih dejavnosti morajo izpolnjevati PCT pogoj, ki se lahko izkaže z negativnim testom PCR ali hitri HAT testom, enkrat tedensko. Ključno je, da bo takšna ureditev ostala v veljavi do 23.8. Po tem datumu bo veljavnost testov omejena. Veljalo bo, da se upošteva izid testa PCT, ki ni starejši od 72 ur za PCT oziroma 48 ur pri hitrem antigenskem testu. Ta omejitev bo tako enaka kot to že velja za prehajanje meje.

Pogoji za vstop v državo ostajajo nespremenjeni. Dodana pa je izjema za čezmejne delavne migrante. Izjema prehajanja meje brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT bo veljala za čezmejne delavne migrante, ki imajo sklenjeno delavno razmerje v eni od držav članic EU ali območja Schengna, imajo prebivališče največ 10 km od zračne črte od meje Republike Slovenije in se z dela vračajo v 5 dneh po prehodu meje. Gre za začasno izjemo, ki bo v veljavi ostala do 15. aavgusta oziroma do najkasneje 1.9. letos.

S prvim odmerkom je bilo v Sloveniji cepljenih 42 % prebivalstva oziroma 50 % starejših od 18 let, z obema pa 37 % oziroma 47 % vseh starejših od 18 let.

Včeraj je bilo opravljenih 1446 testov in 20 244 hitrih antigenskih. S PCR testi je bilo potrjenih 69 novih okužb, število aktivnih okuženih je sedaj po podatkih NIJZ 838. 7-dnevno povprečje znaša 60, 14-dnevna incidenca pa 40. Razmere v bolnišnicah so podobne kot v preteklih dneh, zasedenih je 27 covid postelj, intenzivno nego potrebuje 7 bolnikov, kar je 1 manj kot dan pred tem. Žal pa smo včeraj znova zabeležili smrt 1 osebe zaradi covid-19.

Covid-19 Slovenija Inštitut Jožef Stefan svari s slabo napovedjo širjenja okužb

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • bobubob 15:10 23.julij 2021.

    https://www.researchgate.net/profile/Juan-Chamie/publication/344469305_Real-World_Evidence_The_Case_of_Peru_Causality_between_Ivermectin_and_COVID-19_Infection_Fatality_Rate/links/602e1cf4299bf1cc26d25565/Real-World-Evidence-The-Case-of-Peru-Causality-between-Ivermectin-and-COVID-19-Infection-Fatality-Rate.pdf?origin=publication_detail

  • bobubob 15:09 23.julij 2021.

    Hec bo, ko bodo ugotovili, da so tudi cepljeni lahko pozitivni. https://www.pnas.org/content/118/21/e2105968118 Zahtevajte Ivermectin, če ne marate 'cepiva'. Človeškega, da ne boste kupovali tistega za konje.

  • martin72 23:04 22.julij 2021.

    Testi bi morali biti še naprej brezplačni,saj plačujemo zdravstveno zavarovanje,kam je šel denar od tega,ko pa vemo da veliko število pacientov ni bilo obravnavanih,saj je najbolj in edini pomemben covid-19,druge bolezni so pa čudežno izginile.