Slovenija
18168 ogledov

Svarila se uresničujejo: Takšni so novi podatki

Covid-19
1/3
Epa
Podatki tudi včeraj slabi. V primerjavi s prejšnjo sredo zabeležen skoraj 25-odstotni skok novih okužb.

Včeraj je bilo pri 1.446 opravljenih testih 69 pozitivnih primerov, delež pozitivnih je torej znašal 4,8 odstotka. V primerjavi s prejšnjo sredo, ko je bilo okužb 56, je številka včeraj zrasla za 23,2 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 20.244 hitrih testov. 

Aktivnih primerov okužb je bilo včeraj 842. Sedemdnevno povprečje se je dvignilo za 3,2 odstotka in zdaj znaša 60,3. Malenkost se je povzpela tudi 14-dnevna pojavnost in zdaj znaša 39,9.

Hospitaliziranih je 27 oseb, ena več kot včeraj, na intenzivnem oddelku se jih zdravi sedem. Žal je ena oseba včeraj tudi umrla. 

Kot poudarja stroka, so vsa cepiva, ki so trenutno dovoljena za uporabo v EU, učinkovita pri različici delta. Da bi se izognili četrtemu valu, bi bilo treba zagotoviti večjo precepljenost. Pri nas je bilo do zdaj z enim odmerkom cepljenih 884.029 ljudi, z vsemi odmerki pa 777.196.

Prvi cilj, ki smo si ga zadali – precepiti 60 odstotkov prebivalstva – tako še ni dosežen.

Covid Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Smo na začetku četrtega vala epidemije in v obdobju, ko imajo glavno vlogo pri razvoju epidemije uvožene okužbe, v projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji ocenjujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). V njihovi senci pa verjetno že narašča lokalno okuževanje, so še opozorili.

Da se četrti val ne bo preveč razširil, bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so še poudarili. "Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa," so zapisali.

Komentarjev 4
  • Želvica 11:58 22.julij 2021.

    mah tud če vsem poveš kaj je res noter v cepivih sestavacepiva.si ,brez kakšnih teorij zarot, je utopično sanjat o višji kot 60% precepljenosti. Itak bo pa neki tudi prekuženost naredila.

  • Buča Pepa 10:26 22.julij 2021.

    IJS je s tem pri veliki večini prebivalcev izgubil kredibilnost.

  • lovro4 10:22 22.julij 2021.

    Ti podatki temeljijo na številkah, ki so povsem brezpredmetne, ker jih (če sploh to, ali si jih kar izmišljujejo, Crack in druščina) dobijo na osnovi neveljavnih testov. Ti testi so navadna bedarija. Izumljeni (Mullis) in narejeni so za povsem druge ...prikaži več namene. Tudi vile so nekoč izumili, pa ni nobenemu padlo na pamet, da bi z njimi nakladal pesek.