Slovenija
12765 ogledov

Inštitut Jožef Stefan svari s slabo napovedjo širjenja okužb

Covid-19 Epa
Smo na začetku četrtega vala epidemije in v obdobju, ko imajo glavno vlogo pri razvoju epidemije uvožene okužbe, v projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji ocenjujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). V njihovi senci pa verjetno že narašča lokalno okuževanje, so še opozorili.

Da se četrti val ne bo preveč razširil bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so še poudarili. "Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa," so zapisali.

Tedensko povprečje okuženih oseb je po podatkih IJS trenutno 58. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let predvidoma upada. Upada tudi zasedenost bolnišničnih kapacitet, raste pa dnevni sprejem v bolnišnice. Število dnevno potrjenih uvoženih okužb je 10.

"Uvožene okužbe so obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji. To je poimenovano tudi efektivno reprodukcijsko število. Je dober kazalnik trenutne dinamike epidemije. Lokalno reprodukcijsko število pa je število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji," so pojasnili.

Efektivno reproduktivno število vseh pozitivnih testov je 1,05, kar pomeni, da epidemija narašča. Upadala bi, če bi bilo reprodukcijsko število manjše od 1. Število pozitivnih oseb, ki so se okužile v lokalnem okolju, pa je 0,77. Ob tem so opozorili, da dejstvo, da je ta številka manjša od 1, za upadanje epidemije ne zadošča, saj okužbe tudi uvažamo. "Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa," so zapisali.

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,05 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 2000. prebivalec, so pojasnili.

Opozorili so tudi na naraščanje različice delta, ki je približno 60 odstotkov bolj kužna od različice alfa. Dodali so, da je različica delta v Sloveniji zdaj že verjetno prevladujoča.

 
Komentarjev 9
  • Borut_Bavarski 06:15 22.julij 2021.

    O.d.j.e.b.i.t.e. Z abakusom trenirajte valove v svojih bolnih hipohondričnih glavah.

  • jate 05:56 22.julij 2021.

    jaz res ne razumem zakaj se vsi bojijo novega vala in toliko svarijo? še posebno zdaj ko kao imajo cepivo,stvar je čisto preprosta,kdor cvika naj se cepi in za ostale ,ki se ne bomo cepili naj jih ne skrbi,kaj se ...prikaži več bojijo da bomo umrli od delte...aja seveda ne bo imel kdo delat in plačevat davke in napolnit državno blagajno ,da si drhal grabi šoldke.

  • alen04 05:51 22.julij 2021.

    Le zakaj so pisci komentarjev zgolj necepljeni? Sicer pa: kako fantastičen dan je danes.