Nova, odmevna raziskava na temo covida-19 in cepljenja

Foto: Epa Fotografija je simbolična.
Foto: Epa Fotografija je simbolična.
Nova, ameriška študija o povezavi med covidom, hospitalizacijami in smrtmi ponuja dodatne dokaze o moči cepiva. Vsaka nova študija samo še dodatno dokazuje, da cepljenje deluje, dodajajo raziskovalci.
Oglej si celoten članek

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je objavil najnovejše izsledke treh raziskav na temo covida in cepljenja. Raziskovalci so ugotovili, da pri necepljenih obstaja desetkrat večja verjetnost, da bodo zaradi zapletov povezanih s covid-19 končali v bolnišnici. Poleg tega je pri necepljenih enajstkrat večja verjetnost, da bodo zaradi covida umrli.

CDC še navaja, da pri necepljenih ljudeh obstaja petkrat večja verjetnost, da se bodo okužili z novim koronavirusom kot pri cepljenih, poleg tega je pri cepljenih desetkrat manj verjetnosti, da bodo v primeru bolezni morali v bolnišnico. 

Pri CDC-ju so povezavo med covidom, hospitalizacijo in smrtjo preučevali v 13. zveznih državah. "Raziskava ponuja dodatne dokaze o moči cepiva," je dejala Rochelle Walensky, direktorica CDC. Po njenem vsaka nova študija samo še dodatno dokazuje, da cepljenje deluje. 

Toda raziskave, katerih rezultati temeljijo na podatkih, zbranih med 600.000 Američani od 4. aprila do 17. julija, so pokazale, da se učinkovitost cepiv zmanjšuje, odkar je delta varianta postala prevladujoča.

Rezultati študij tako kažejo, da je cepivo Moderne najuspešnejše v boju proti delta različici virusa, saj nudi 95-odstotno zaščito. Pfizer nudi več kot 80-odstotno zaščito pred to boleznijo, in Johnson & Johnson 60 odstotkov. Rezultati omenjene študije pritrjujejo manjši avgustovski študiji, izvedeni na kliniki Mayo. Ta je pokazala, da je cepivo Moderne bolje ščiti pred delto kot Pfizer, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. 

dezurni@stryia-media.si

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • MS
    17:30 14. September 2021.

    Ker je pridobitev kolektivne imunosti na covid-19 glavni pogoj za vrnitev v bolj normalno življenje, so znanstveniki izvedli številne študije …

  • 10:21 14. September 2021.

    Očitno živimo v vzporednih svetovih. Okužbe v DS. https://maribor24.si/slovenija/v-domovih-za-starostnike-zbolevajo-polno-cepljeni Izrael po 3. splošnem šusu v začetku septembra. https://ourworldindata.org/vaccination-israel-impact US senat …

  • 00:39 14. September 2021.

    Svoje čase sem natančneje preučeval način izdelave študij o cepivu ENgerix-b (hepatitis). Od takrat 'institucionalne študije' jemljem z veliko rezervo. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.