Zdravje > Aktualno
6962 ogledov

Nova, odmevna raziskava na temo covida-19 in cepljenja

Cepljenje Epa Fotografija je simbolična.
Nova, ameriška študija o povezavi med covidom, hospitalizacijami in smrtmi ponuja dodatne dokaze o moči cepiva. Vsaka nova študija samo še dodatno dokazuje, da cepljenje deluje, dodajajo raziskovalci.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je objavil najnovejše izsledke treh raziskav na temo covida in cepljenja. Raziskovalci so ugotovili, da pri necepljenih obstaja desetkrat večja verjetnost, da bodo zaradi zapletov povezanih s covid-19 končali v bolnišnici. Poleg tega je pri necepljenih enajstkrat večja verjetnost, da bodo zaradi covida umrli.

CDC še navaja, da pri necepljenih ljudeh obstaja petkrat večja verjetnost, da se bodo okužili z novim koronavirusom kot pri cepljenih, poleg tega je pri cepljenih desetkrat manj verjetnosti, da bodo v primeru bolezni morali v bolnišnico. 

Pri CDC-ju so povezavo med covidom, hospitalizacijo in smrtjo preučevali v 13. zveznih državah. "Raziskava ponuja dodatne dokaze o moči cepiva," je dejala Rochelle Walensky, direktorica CDC. Po njenem vsaka nova študija samo še dodatno dokazuje, da cepljenje deluje. 

Toda raziskave, katerih rezultati temeljijo na podatkih, zbranih med 600.000 Američani od 4. aprila do 17. julija, so pokazale, da se učinkovitost cepiv zmanjšuje, odkar je delta varianta postala prevladujoča.

Rezultati študij tako kažejo, da je cepivo Moderne najuspešnejše v boju proti delta različici virusa, saj nudi 95-odstotno zaščito. Pfizer nudi več kot 80-odstotno zaščito pred to boleznijo, in Johnson & Johnson 60 odstotkov. Rezultati omenjene študije pritrjujejo manjši avgustovski študiji, izvedeni na kliniki Mayo. Ta je pokazala, da je cepivo Moderne bolje ščiti pred delto kot Pfizer, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. 

dezurni@stryia-media.si

 

 

 

 
Komentarjev 23
 • Avatar MS
  MS 17:30 14.september 2021.

  Ker je pridobitev kolektivne imunosti na covid-19 glavni pogoj za vrnitev v bolj normalno življenje, so znanstveniki izvedli številne študije o vplivu različnih vedenjskih, izobrazbenih in drugih dejavnikov na omahljivost glede odločanja za cepljenje. Velika študija, objavljena v reviji Brain, ...prikaži več, Behaviour and Immunity, je ugotovila da imajo ljudje, ki zavračajo cepljenje,bistveno nižje kognitivne sposobnosti oziroma bistveno manj inteligence.

 • bobubob 10:21 14.september 2021.

  Očitno živimo v vzporednih svetovih. Okužbe v DS. https://maribor24.si/slovenija/v-domovih-za-starostnike-zbolevajo-polno-cepljeni Izrael po 3. splošnem šusu v začetku septembra. https://ourworldindata.org/vaccination-israel-impact US senat o pospešeni okužbi cepljenih https://www.youtube.com/watch?v=vRpyM1bIiCY

 • bobubob 00:39 14.september 2021.

  Svoje čase sem natančneje preučeval način izdelave študij o cepivu ENgerix-b (hepatitis). Od takrat 'institucionalne študije' jemljem z veliko rezervo. A ko je pripravek na trgu dovolj časa, je dovolj tudi dejstev o posledicah in učinkovitosti, seveda ne prav urejenih. ...prikaži več Predvsem pa - malo logike in nekaj zdrave pameti, pa je esenca zadeve na mizi. Če izdelku ne zaupa proizvajalec, zakaj bi mu moral uporabnik.

Sorodne novice