Nova prognoza: Ali se bo rast upočasnila, je odvisno od tega

Foto: Epa
Foto: Epa
Kaj so razlogi za hitro naraščanje okužb?
Oglej si celoten članek

Število na novo odkritih okužb že od konca prejšnjega tedna strmo narašča. "Če je hitra rast predvsem posledica mešanja mehurčkov ob začetku študijskega leta in/ali superprenašalskih dogodkov, se bo kmalu upočasnila. Če pa je predvsem posledica vpliva vremena in/ali morebitnega slabšega izvajanja ukrepov, bo hitra rast vztrajala, dokler se ne bomo dovolj prekužili," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS). 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev se je zvišala in znaša 617, kar pomeni, da se je Slovenija na evropskem zemljevidu ECDC obarvala temno rdeče. Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb je 1.067. V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 1.005 okužb, jih je bilo včeraj kar 66 odstotkov več. 

Foto: IJS

Posebej zaskrbljujoče je naraščanje okužb med starejšimi od 65 let, pri katerih bolezen večkrat poteka v hujši obliki in je potrebna hospitalizacija. 

Foto: IJS

IJS na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjuje, da je reprodukcijsko število približno R=1,2.

Foto: IJS

Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb so na IJS pripravili tudi scenarije, kjer predpostavljajo, da se bo reprodukcijsko število R v obdobju od  11. 10. do 25. 10. spremenilo za sledeče vrednosti: -10 %, -5 %, +5 % in +10 %, s čimer poskušajo med drugim zajeti negotovosti zaradi vpliva vremena in izvajanja ukrepov.

Foto: IJS

Foto: IJS

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 21:43 19. Oktober 2021.

    Bomo vidl kaj bo povedal farski butli z podporo šulanih butlov

  • 21:17 19. Oktober 2021.

    Kaj pa ce so famozni testi samo orodje v rokah psihoticnih pacientov, s katerim opletajo kakor se jim zazdi. Famozna …

  • 20:47 19. Oktober 2021.

    IJS je reinkarnacija babe Vange.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.