Zdravje
8645 ogledov

Nova prognoza: Ali se bo rast upočasnila, je odvisno od tega

Covid-19 Epa
Kaj so razlogi za hitro naraščanje okužb?

Število na novo odkritih okužb že od konca prejšnjega tedna strmo narašča. "Če je hitra rast predvsem posledica mešanja mehurčkov ob začetku študijskega leta in/ali superprenašalskih dogodkov, se bo kmalu upočasnila. Če pa je predvsem posledica vpliva vremena in/ali morebitnega slabšega izvajanja ukrepov, bo hitra rast vztrajala, dokler se ne bomo dovolj prekužili," ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS). 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev se je zvišala in znaša 617, kar pomeni, da se je Slovenija na evropskem zemljevidu ECDC obarvala temno rdeče. Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb je 1.067. V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo potrjenih 1.005 okužb, jih je bilo včeraj kar 66 odstotkov več. 

 | Avtor: IJS IJS

Posebej zaskrbljujoče je naraščanje okužb med starejšimi od 65 let, pri katerih bolezen večkrat poteka v hujši obliki in je potrebna hospitalizacija. 

 | Avtor: IJS IJS

IJS na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, ocenjuje, da je reprodukcijsko število približno R=1,2.

 | Avtor: IJS IJS

Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb so na IJS pripravili tudi scenarije, kjer predpostavljajo, da se bo reprodukcijsko število R v obdobju od  11. 10. do 25. 10. spremenilo za sledeče vrednosti: -10 %, -5 %, +5 % in +10 %, s čimer poskušajo med drugim zajeti negotovosti zaradi vpliva vremena in izvajanja ukrepov.

 | Avtor: IJS IJS

 | Avtor: IJS IJS

Komentarjev 18
  • albert6 21:43 19.oktober 2021.

    Bomo vidl kaj bo povedal farski butli z podporo šulanih butlov

  • QSprm 21:17 19.oktober 2021.

    Kaj pa ce so famozni testi samo orodje v rokah psihoticnih pacientov, s katerim opletajo kakor se jim zazdi. Famozna delta je nastala, baje, v indiji. Po tem takem naj bi do zdaj imeli tam namesto 1.3 miljarde samo se ...prikaži več kaksen miljoncek indijcev. In kako je z vsemogocnim in odresilnim cepljenjem? Skor nihce ni cepljen, pa se jim kljub temu ne kopicijo gore trupel po ulicah.

  • dani5 20:47 19.oktober 2021.

    IJS je reinkarnacija babe Vange.