Nova, zelo pomembna študija o cepljenju

Foto: Epa
Foto: Epa
Nova študija je pokazala, da so bodoče matere, ki so se med nosečnostjo cepile, na svoje otroke prenesle visoko raven protiteles.
Oglej si celoten članek

Eden od načinov za zaščito novorojenčkov pred covidom-19 je cepljenje med nosečnostjo. Nova študija je namreć pokazala, da so bodoče matere - cepljene s cepivi Pfizer -BioNTech ali Moderna - na svoje otroke prenesle visoko raven protiteles.

100 odstotkov od 36 novorojenčkov, testiranih ob rojstvu, je imelo zaščitna protitelesa, potem ko so njihove matere v drugi polovici nosečnosti prejele zgoraj omenjeni cepivi. Rezultati te študije podpirajo pomen cepljenja med nosečnostjo. Mimogrede, v prvih nekaj mesecih življenja so novorojenčki najbolj ranljivi. 

Sicer so nosečnice k cepljenju pozvali tudi slovenski strokovnjaki. Infektolog iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matjaž Jereb je tako pred dnevi pojasnil, da imajo bodoče mamice proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19. Opomnil je, da je v UKC Ljubljana ena, s koronavirusom okužena nosečnica, po porodu umrla.

Študija je objavljena v strokovni reviji American Journal of Obstetrics & Gynecology – Maternal Fetal Medicine.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 16:03 28. September 2021.

    Velika večina jih 'preboli' neopazno, nekateri opazno, mali del pa se znajde v bolnici. In sedaj naj bi 'popravljali' čudovito …

  • 15:16 28. September 2021.

    Spet članek, ki poskuša pri ljudeh doseči to, da bi se odločili za cepljenje. Pogrešam pa podatek, kdo je naročnik …

  • 20:45 27. September 2021.

    da pa ne boste brali samo težke strovne članke , pa predlagam malo lahkotnega branja.. finance 24.9.2021 intervju z osebo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.