Zdravje > Otrok
6585 ogledov

Nova, zelo pomembna študija o cepljenju

Cepljenje, covid-19 Epa
Nova študija je pokazala, da so bodoče matere, ki so se med nosečnostjo cepile, na svoje otroke prenesle visoko raven protiteles.

Eden od načinov za zaščito novorojenčkov pred covidom-19 je cepljenje med nosečnostjo. Nova študija je namreć pokazala, da so bodoče matere - cepljene s cepivi Pfizer -BioNTech ali Moderna - na svoje otroke prenesle visoko raven protiteles.

100 odstotkov od 36 novorojenčkov, testiranih ob rojstvu, je imelo zaščitna protitelesa, potem ko so njihove matere v drugi polovici nosečnosti prejele zgoraj omenjeni cepivi. Rezultati te študije podpirajo pomen cepljenja med nosečnostjo. Mimogrede, v prvih nekaj mesecih življenja so novorojenčki najbolj ranljivi. 

Sicer so nosečnice k cepljenju pozvali tudi slovenski strokovnjaki. Infektolog iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matjaž Jereb je tako pred dnevi pojasnil, da imajo bodoče mamice proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19. Opomnil je, da je v UKC Ljubljana ena, s koronavirusom okužena nosečnica, po porodu umrla.

Študija je objavljena v strokovni reviji American Journal of Obstetrics & Gynecology – Maternal Fetal Medicine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
 • bobubob 16:03 28.september 2021.

  Velika večina jih 'preboli' neopazno, nekateri opazno, mali del pa se znajde v bolnici. In sedaj naj bi 'popravljali' čudovito delujoč imunski sistem večine zaradi onih imunokompromitiranih? Butale na Butale, ne na kvadrat. Vedno je bilo tako, da so tiste, ...prikaži več ki so imeli težave, zdravili z zdravili. Ivermectin dokazano (na desettisočih obolelih) učinkuje na že obolelih, deluje pa tudi preventivno. Ampak mi smo v EU in ta t.i. 'nestrokovne' pa čeprav učinkovite metoda - zavrača. Business first.

 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 15:16 28.september 2021.

  Spet članek, ki poskuša pri ljudeh doseči to, da bi se odločili za cepljenje. Pogrešam pa podatek, kdo je naročnik članka.

 • rd2dmk2 20:45 27.september 2021.

  da pa ne boste brali samo težke strovne članke , pa predlagam malo lahkotnega branja.. finance 24.9.2021 intervju z osebo iz BioNtecha..pa povejta, kaj vam je bilo v tem članku najbolj zanimivo..da oseba iz Biontecha priporoča 3 odmerek, FDA pa ...prikaži več ga odsvetuje mogoče ? da.. ah kaj bi vam kvaril užitek, kar sami preberite.