Novo o covid-19: Osem od desetih bolnikov ima takšne simptome

Foto: Epa
Foto: Epa
Encefalopatija, za katero so značilne spremenjene duševne funkcije, od blage zmedenosti do kome, naj bi bila najhujša nevrološka manifestacija covida-19
Oglej si celoten članek

Nova ameriška študija kaže, da ima osem od desetih bolnikov s COVID-19 nevrološke simptome, kot so bolečine v mišicah, glavoboli, omotica, encefalopatija (spremembe v razpoloženju, vedenju in kognitivnih procesih) in možganska megla (nenadni izbruhi jeze, nepojasnjena tesnoba, občutek 'prazne glave").

Covid-19 Rozman: Potrebovali bomo 200 postelj, ki jih zdaj nimamo

Encefalopatija ( poškodba možganov) za katero so značilne spremenjene duševne funkcije, od blage zmedenosti do kome, naj bi bila najhujša nevrološka manifestacija covida-19.

Slovenija Gantar: "Covid-19 ni izmišljotina!"

Bolečine v mišicah so se pojavile pri 45 odstotkih bolnikov s COVID-19, glavobol pri 38 odstotkih, encefalopatijo in omotico pa so opazili pri skoraj tretjini bolnikov.

Raziskava še navaja, da je bila stopnja smrtnosti pri covid bolnikih z encefalopatijo veliko višja (približno 22 odstotna) v primerjavi s tistimi, ki je niso imeli ( 3 odstotki). Z izsledki študije bi si lahko stroka pomagala pri oblikovanju dolgotrajne oskrbe ljudi, ki trpijo zaradi nevroloških zapletov covida-19.

Študijo so raziskovalci objavili v strokovni publikaciji Annals of Clinical and Translational Neurology.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 19:52 7. Oktober 2020.

    Točno to je napovedala baba vanga z Trumpa. Noro.

  • mph
    17:42 7. Oktober 2020.

    Če je res tako, ne bi rabili cele študije 3/4 leta kasneje, bi se vedelo takoj pri prvih primerih, bi …

  • 17:20 7. Oktober 2020.

    Komu ta informacija koristi? Tistim, ki so okužbo preboleli ali tistim, ki jo še bodo !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.