Zdravje > Aktualno
18205 ogledov

Novo o covid-19: Osem od desetih bolnikov ima takšne simptome

covid-19 Epa
Encefalopatija, za katero so značilne spremenjene duševne funkcije, od blage zmedenosti do kome, naj bi bila najhujša nevrološka manifestacija covida-19

Nova ameriška študija kaže, da ima osem od desetih bolnikov s COVID-19 nevrološke simptome, kot so bolečine v mišicah, glavoboli, omotica, encefalopatija (spremembe v razpoloženju, vedenju in kognitivnih procesih) in možganska megla (nenadni izbruhi jeze, nepojasnjena tesnoba, občutek 'prazne glave").

Aleš Rozman Covid-19 Slovenija Rozman: Potrebovali bomo 200 postelj, ki jih zdaj nimamo

Encefalopatija ( poškodba možganov) za katero so značilne spremenjene duševne funkcije, od blage zmedenosti do kome, naj bi bila najhujša nevrološka manifestacija covida-19.

Tomaž Gantar Slovenija Gantar: "Covid-19 ni izmišljotina!"

Bolečine v mišicah so se pojavile pri 45 odstotkih bolnikov s COVID-19, glavobol pri 38 odstotkih, encefalopatijo in omotico pa so opazili pri skoraj tretjini bolnikov.

Raziskava še navaja, da je bila stopnja smrtnosti pri covid bolnikih z encefalopatijo veliko višja (približno 22 odstotna) v primerjavi s tistimi, ki je niso imeli ( 3 odstotki). Z izsledki študije bi si lahko stroka pomagala pri oblikovanju dolgotrajne oskrbe ljudi, ki trpijo zaradi nevroloških zapletov covida-19.

Študijo so raziskovalci objavili v strokovni publikaciji Annals of Clinical and Translational Neurology.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • jjjaaannneeezzz 19:52 07.oktober 2020.

    Točno to je napovedala baba vanga z Trumpa. Noro.

  • mph 17:42 07.oktober 2020.

    Če je res tako, ne bi rabili cele študije 3/4 leta kasneje, bi se vedelo takoj pri prvih primerih, bi to bil zaščitni znak, tega ne moreš spregledat.

  • Ender3 17:20 07.oktober 2020.

    Komu ta informacija koristi? Tistim, ki so okužbo preboleli ali tistim, ki jo še bodo !