Novo o covid-19: Toliko ljudi se je okužilo dvakrat

Foto: Epa
Foto: Epa
Do zdaj je bilo potrjenih največ deset primerov ponovne okužbe s koronavirusom. Ta je po svetu zahteval že več kot milijon življenj: "To je "mučen mejnik," sporoča WHO.
Oglej si celoten članek

Po svetu obstajajo "osamljeni" primeri ponovne okužbe s koronavirusom, vendar je takšnih bolnikov dejansko zelo malo. Do zdaj je bilo potrjenih največ deset primerov ponovne okužbe s koronavirusom, je povedala Ana Popova, direktorica ruske Zvezne službe za varstvo potrošnikov in človeške dobrine. 

Popova je v intervjuju za časopis Komsomolska pravda povedala, da trenutno poteka zbiranje statističnih podatkov in da je do zdaj potrjenih največ deset zanesljivih primerov ponovne okužbe s koronavirusom. Dodala je, da gre za ljudi, ki trpijo zaradi imunske pomanjkljivosti, različnih stanj, v katerih imunski sistem ne deluje pravilno, zato so okužbe pogostejše in se ponavljajo, poročanje agencijeTass povzema Hina. 

Zaradi koronavirusne bolezni 19 je po svetu doslej umrlo že več kot milijon ljudi, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Skoraj polovica vseh smrtnih žrtev covida-19 je iz ZDA, Brazilije in Indije. V številnih regijah, tudi v Evropi, medtem število okužb z novim koronavirusom hitro narašča.

Številka, ob kateri obnemimo

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob novici o milijonu smrtnih žrtev covida-19 dejal, da gre za "številko, ob kateri obnemimo" ter za "mučen mejnik", poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kljub temu ne smemo pozabiti na nobeno življenje. To so bili očetje, matere, soproge, soprogi, bratje, sestre, prijatelji in sodelavci," je dejal v videonagovoru. Kot je dodal, je bolečina ob njihovi izgubi še večja zaradi okrutnosti te bolezni.

Ponekod  po Evropi v uvedbo izrednih razmer

Na Češkem in Slovaškem, kjer število novih okužb s koronavirusom strmo narašča, bodo v boju proti pandemiji covida-19 v sredo razglasili celo izredne razmere, sta v ponedeljek sporočila češki in slovaški premier, Andrej Babiš in Igor Matovič.

V Sloveniji smo včeraj zabeležili 99 novih okužb. Premier Janez Janša je danes napovedal, da bo v prihodnjih dneh vlada predstavila načrt za ukrepanje proti širjenju koronavirusa. Dodal je, da smo ena izmed prvih držav v Evropi s takim načrtom. Potrebe po strožjih ukrepih po njegovih besedah trenutno ni.

Slovenija Pooblaščenka podvomila v vladne načrte, Janša bi jo zato kazensko preganjal

dezurni@zurnal24si.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.