Slovenija
12731 ogledov

Janša napovedal načrt nadaljnjega ukrepanja

janez janša Profimedia
Trenutno smo, po besedah predsednika vlade Janeza Janše, še v "oranžni coni" glede na državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu nalezljive bolezni.

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru na dogodku Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (Amcham Slovenija), ki je bil sicer posvečen strateškim vprašanjem in izzivom nadaljnjega razvoja Slovenije in njenega položaja v EU in mednarodni skupnosti, odgovoril tudi na vprašanje, zakaj danes kljub večjemu številu potrjenih okužb z novim koronavirusom ni tako ostrih ukrepov kot spomladi v prvem valu epidemije.

Po njegovih besedah razlog tiči v tem, da imamo kljub večjemu številu potrjenih okužb k sreči manj hospitalizacij. Te številke so trenutno še obvladljive, smo še v "oranžni coni" glede na državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu nalezljive bolezni, je pojasnil.

Vlada ima pripravljene načrte za naprej

Za naprej pa ima vlada po njegovih zagotovilih že izdelane načrte. V naslednjih dneh tako Janša napoveduje javno predstavitev že usklajenega načrta ukrepov, ki bodo v prihodnosti potrebni glede na razvoj dogodkov. Kot ključni parameter je pri tem navedel število zasedenih postelj v slovenskih bolnišnicah in s tem obremenjenost zdravstvenega sistema. V ponedeljek je bilo npr. hospitaliziranih 84 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi pa jih je bilo 16.

covid-19 Slovenija Če v 10 dneh ne bo učinka, bo v igri razglasitev epidemije

Janša je ob nekaterih kritikah ravnanja vlade dejal, da se je država spomladi veliko naučila. "Če se ne bi, bi bil položaj danes precej bolj kritičen," je pripomnil. Tudi zdravstvene in socialnovarstvene ustanove so vdor okužb bolje obvladale, in to že na samem začetku, je dodal. Še vedno obstajajo nekatere kritične točke, kjer je razlog predvsem to, da se ljudje ne držijo ukrepov, a položaj je še vedno obvladljiv in lahko delujemo brez ostrejših ukrepov, je orisal stanje.

Aplikacija ni alternativa ukrepom

aplikacija ostani zdrav | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA
Spomnil je tudi na njegove napovedi, da bomo jeseni oz. do učinkovitega in dostopnega cepiva kot družba normalno delovali le, če bomo v tem času uspeli široko in učinkovito uporabljati aplikacijo za sledenje okužbam. Janša ugotavlja, da se to ni zgodilo. Še vedno je aplikacija le prostovoljna, kar se po njegovih besedah vidi tudi pri njeni uporabi. Glede na položaj Slovenije sredi stare celine bi takšna aplikacija najbolje delovala, če bi bila vseevropska, je dodal in znova obžaloval, da se EU glede tega ni uspela dogovoriti.

Nekateri učinki aplikacije tako sicer so, a niso takšni, da bi bili alternativa ukrepom, je dodal premier. Zato nosimo maske, ohranjamo razdaljo in imamo druge omejitve. To sicer sproža javne polemike, a veliko teh omejitev ne bi bilo potrebnih, če bi aplikacijo imeli in če bi obstoječe ukrepe bolj spoštovali, je ocenil predsednik vlade.

Spomnil je na vladni predlog petega protikoronskega zakona, ki ga bo DZ obravnaval naslednji teden in s katerim bo država podaljšala nekatere obstoječe ukrepe za gospodarstvo in prebivalstvo in uvedla nove. Ko bo cepivo zaustavilo pandemijo, pa bodo sledili še nekateri ciljani ukrepi za tiste sektorje, ki se bodo po pandemičnem šoku pobirali dlje časa. To bo po njegovem prepričanju bistveno manjša težava, saj bo takrat optimizem evropsko in svetovno gospodarstvo pognal naprej in bo vse precej lažje.

covid test Slovenija Še en razlog za skrb: Tako razpršene so okužbe po Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 16
 • francl12 16:53 29.september 2020.

  janša=PUKLASTI HITLER

 • de7e2e89151d274aec0b8c1879f3038fe253ef04 15:48 29.september 2020.

  Nadaljni nacrt v Sloveniji? Zapret puklastega kriminalca za vedno v temnico z vso njegovo nepismeni sodrgo

 • Avatar praufo
  praufo 15:09 29.september 2020.

  joj kolk enga teksta , pa sama solata ... napište kaj bo, konkretno, ne pa flancat kot eni politiki, ki znajo 2 ure govorit tako, da ni popolnoma obene vsebine ... kaj bo?