Slovenija
8899 ogledov

Hojs ne izključuje ponovne razglasitve epidemije

Aleš Hojs STA/Daniel Novakovič
Epidemiološko stanje v Sloveniji je po Hojsovih besedah slabo.

"Prepisali" nemški zeleni seznam držav

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na današnji tiskovni konferenci vlade predstavil novosti, ki jih je vlada sprejela na včerajšnji seji.

Pri razporejanju držav na sezname so sledili priporočilom EU, ki so nastala zato, da se ne ponovi pristop, kot so ga države po pandemiji sprejele marca, ko je vsaka po svoje odpirala in zapirala meje. Tako je Evropska komisija predlagala štiri sezname - zelenega, oranžnega, rdečega in sivega. Zelenega in rdečega že poznamo, oranžni je tisti, ki smo ga prej poimenovali rumeni, na sivem pa naj bi se znašle države, ki ne opravijo zadovoljivega števila testov, zato je težko presoditi, kakšna je v resnici epidemiološka slika v državi. Za uvedbo sivega seznama se vlada ni odločila. 

Novost je tudi sprememba števila pozitivnih na 100 tisoč prebivalcev za uvrstitev na sezname. Toleranca se je precej povečala: za uvrstitev na zeleni seznam je zdaj incidenca do 25 pozitivnih na 100 tisoč prebivalcev, za oranžni do 50, vse kar je višje, pa sodi na rdeči seznam, z izjemo tistih držav, ki opravijo izredno veliko število testov, pa imajo glede na to nizek odstotek pozitivnih. 

"Ni namreč vseeno, kakšen je odstotek pozitivnih testov," je poudaril Hojs, zato se mu zdi smiselno, da se pri razvrstitvi držav na sezname upošteva tudi ta statistična verjetnost. Zeleni seznam so po Hojsovih besedah vzpostavili po zgledu Nemčije, povzeli so listo, ki jo je pripravil inštitut Roberta Kocha - nemški nacionalni inštitut za javno zdravje. "Za to smo se odločili, ker bo Slovenija v triu z Nemčijo kmalu predsedovala EU," je odločitev pojasnil Hojs.

V tem trenutku je na zeleni listi zgolj skromno število držav in regij, v celoti so na njej Ciper, Litva, Lihtenštajn, Srbija, Avstralija, Nova Zelandija, Finska in nekatere druge, so pa na zeleni listi tudi določeni deli Hrvaške. Zeleni in rdeči seznam sta dosegljiva na tej povezavi

Negativni testi ne morejo prekiniti epidemiološko odrejene karantene

Novost je tudi, kot smo že pisali, možnost prekinitve karantene z veljavnim negativnim testom na covid-19. Ta velja le za tiste karantene, ki so, oziroma bi bile, izrečene pri prehodu meje, ne pa za karantene, ki jih predlagajo epidemiologi, torej zaradi bližnjih stikov z okuženim. Kdor bo prišel iz države na rdečem seznamu brez veljavnega negativnega testa in ne spada med izjeme, bo torej na meji prejel karantensko odločbo. Če bo tekom karantene opravil test na covid-19 in bo ta negativen, se karantena zaključi.

Test, opravljen v tretjih državah, ne bo zadostoval

Možno je tudi opravljanje testa že pred vstopom v državo, a le v članicah EU ali schengenskega območja. Test, opravljen denimo v Bosni in Hercegovini ali pa v Srbiji, torej v Sloveniji vsaj zaenkrat ni veljaven in karantene ne bo preprečil, je pa Hojs dodal, da se to utegne po določenem času spremeniti, če se bo izkazalo, da so tudi testi iz tretjih držav verodostojni.

Poleg tega je dodal, da državljani držav na rdečem seznamu, ki lahko dokažejo, da so pred prehodom meje 14 dni prebivali v državi na zelenem seznamu, mejo prečkajo brez negativnega testa, pa jim ne bo odrejena karantena.

"Lahko se zgodi, da bi bila ponovno razglašena epidemija"

Hojs je povedal, da so včerajšnje številke okuženih sicer nižje od petkovih, a je glede na odstotek pozitivnih stanje še vedno problematično. O novih možnih ukrepih se bodo pogovarjali že ta teden. "V tem trenutku težko povem, kaj bi lahko zajemali novi ukrepi, lahko pa se zgodi, da bi bila ponovno razglašena epidemija," je dejal notranji minister. Zagotovo pa si popolne ustavitve ne moremo več privoščiti, je dodal. Bolj verjetno se mu zdi, da bi dodatno omejili odpiralni čas gostiln in ustavili aktivnosti denimo fitnesov in športno rekreacijskih centrov. "Ne bi rad napovedoval naprej preveč, saj vse to ni stvar notranjega ministrstva," je še poudaril. 

"Policija ne bo vdirala v zasebne prostore"

Kot ena od možnosti se omenja tudi omejitev zbiranja, tudi v primeru zasebnih zabav. Kako bi v tem primeru potekal nadzor, ostaja neznanka. "V tem trenutku je prezgodaj odgovarjati na ta vprašanja," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Ko bo za to zagotovljena zakonska podlaga, bodo pristojni ministri na to dali odgovore."

Minister Hojs je poudaril, da policija ni pristojna niti za izvajanje sedanjega odloka, ampak je bila dana le v pomoč zdravstvenemu inšpektoratu. "Edino, kar policija sama izvaja, je, vročanje karantenskih odločb znotraj države, ki se izdajajo na podlagi stikov," je poudaril Hojs in dodal: "Preuranjeno je govoriti, kako bo z nadzori, ko bo sprejet PKP5. Vsekakor to ne pomeni, da bo policija vdirala v zasebne prostore. Šlo bo predvsem za to, da bodo o takih zadevah prišla naznanila, s strani inšpektorata ali občanov. Tudi v tem primeru bo policija le v vlogi suporta."

V bolnišnico bi lahko preuredili tudi telovadnico

Na vprašanje novinarke, ali bodo, če se bodo številke povečale, uporabili tudi vojaško bolnišnico Role, je Kacin odgovoril, da je pripravljen načrt znatnega povečanja bolnišničnih kapacitet. "Ravno zato, da bi tudi ostale bolnišnice imele več volje, da se pripravijo na bistveno težjo situacijo, je bila opravljena reorganizacija UKC LJ, ki dokazuje, da je mogoče zagotoviti sto postelj," je dejal Kacin. "Če se to naredi v Ljubljani, je mogoče zahtevati tudi od preostalih bolnišnic, da se drugače organizirajo. Res pa je, da to prinaša negativne posledice, ker se začno omejevati redne dejavnosti tako bolnišnic kot zdravstvenih domov. To je izrazito strokovno, etično in politično vprašanje."

Dodal je, da ne razmišljajo več o organiziranju bolnišnic v kontejnerjih, saj zimske razmere terjajo drugačno organizacijo. "Lahko naredimo bolnišnico s 50 posteljami, kjer je v izmeni en intenzivist, ki lahko z racionalno ekipo oskrbuje večje število bolnikov, kot če imamo kup majhnih oddelkov po večjem številu bolnišnic," je kot primer navedel Kacin. "Gre za vprašanje, kaj storiti, če imamo dvesto ali tristo okužb dnevno, pri čemer sorazmerno okoli deset odstotkov ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo. V zimskem času je mogoče bolje uporabiti kakšno veliko telovadnico, ki je ogrevana, če bi bile razmere takšne, da bi bilo to potrebno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:16 29.september 2020.

    Lukašenko beloruski predsednik je jasno povedal, da mu je IMF bančna mafija ponujala celo milijardo evrov, če razglasi covid karanteno in uvede drakonske ukrepe. Ponudbo je zavrnil, očitno pa je ni zavrnila naša vlada pod vodstvom Janeza Janše. Kaj misliš ...prikaži več koliko je JJ in njegova vlada dobila za zganjanje covid cirkusa in histerije?

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 05:56 29.september 2020.

    Bo nepreklicno razglasil epidemijo, al jo lahko kasneje vseeno prekliče, čeprav je nepreklicno razglašena?In ali kasnejši preklic nepreklicno razglašene epidemije, kakorkoli vpliva na njegov nepreklicen odstop z mesta ministra?

  • Janez Smodis 19:43 28.september 2020.

    Kaj sedaj bo ,že vsaki prdec celo ,kot Hojs grozil ,kaj bo ?