Slovenija
16087 ogledov

To so največja žarišča novih okužb v Sloveniji

Covid-19 Profimedia
Okužbe so razpršene po vsej državi, a vseeno obstaja nekaj večjih žarišč

V nedeljo so ob 909 opravljenih testih potrdili 39 novih okužb z virusom Sars-CoV-2

Kritične točke DSO, bolnišnice in tudi delovne organizacije

"Epidemiološki podatki so danes izrazito netipični. Čez vikend je opravljenih manj testov," je uvodoma na tiskovni konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Okužbe so razpršene po vsej državi, virus se najbolj širi v domovih za ostarele, bolnišnicah šolah in tudi delovnih organizacijah."

Covid-19, UKC Ljubljana Zdravje Covid-19: Prvi padec aktivnih primerov po zelo dolgem času

Nove primere okužb imajo po besedah Kacina med zaposlenimi v UKC Ljubljana in UKC Maribor tev v splošni bolnišnici v Slovenj Gradcu.

Nove okužbe v domih za starejše

"V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so čez vikend zabeležili tri nove okužbe, skupaj je okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih," je navedel Kacin. "V Domu Danice Vogrinec Maribor imajo okuženih 42 stanovalcev in 32 zaposlenih."

V Centru za usposabljanje Črna na Koroškem je okuženih 43 uporabnikov in 15 zaposlenih, medtem ko v Koroškem domu starostnikov ostaja stanje nespremenjeno. "Okuženih je sedem stanovalcev, trije med njimi so v bolnišnici, in štirje zaposleni," je povedal Kacin. 

Pojav okužb v DSO Šiška

Po besedah Kacina je zaskrbljujoče, da se okužbe pojavljajo pri novih izvajalcih, in sicer v Domu starejših občanov Šiška, kjer so odkrili tri nove okužbe. "Okužbo so potrdili pri eni stanovalki, eni zaposleni in eni študentki, pri čemer okužbe med sabo niso povezane," je povedal Kacin. "Zato so odvzeli 83 brisov pri stanovalcih in 37 pri zaposlenih. Vsi so bili negativni."

Tomaž Gantar "nedopustno" Zdravje Gantar: Če vas brez negativnega testa ne sprejmejo, se je treba pritožiti

Okužbo so potrdili tudi v Domu starejših Ptuj, enota Muretinci, ter v domu SeneCura Dom starejših občanov Radenci. "Sedmim zaposlenim je bila preventivno odrejena karantena," je razložil Kacin. "Dve okužbi so potrdili tudi v Domu počitka Mengeš."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
 • Avatar praufo
  praufo 14:00 28.september 2020.

  če bo eksponentna rast še rasla, potem bomo prišli do točke, ko bomo čisto vsi okuženi, razen če se nihče več nikamor ne premakne in nima z nikomur več stika, pa vse ustavimo, pa zapremo, pa ugasnemo, pa bo mir ...prikaži več ... gospodje na vladi naj gredo pa v brusel fehtat za dnar, ker tukaj ga ne bo, če bo vse zaprto ... ne vem , odločijo naj se

 • Avatar ovca
  ovca 13:06 28.september 2020.

  Emmm polpismeni komentatorji. NAJVEČ okužb je v DSO, BOLNIŠNICAH... Ste to spregledali? Vlada pa resnično gara, ki ni uspela v nekaj mesecih poštimati te ustanove! MARŠ! Ne morem se odločiti, kdo je bolj NOR: vlada, ki nas bombandira z idiotizmi ...prikaži več ali mi (RAJA), ki vas še gledamo in poslušamo!

 • Avatar praufo
  praufo 12:28 28.september 2020.

  kam vse to pelje, vsak dan bolj noro , zdej se bodo baje spravli na javni promet, uslužbenci in študenti se bodo vozili ob določenih urah, upokojenci spet v drugih urah ... pa to je noro, tudi sam uporabljam javni ...prikaži več prevoz, pa pričakujem same težave ... hojs pa že napoveduje nove ukrepe, telovadnice bi spremenili v bolnice, svašta