Zdravje > Aktualno
3320 ogledov

Gantar: Če vas brez negativnega testa ne sprejmejo, se je treba pritožiti

Tomaž Gantar Anže Malovrh/STA
"Mislim, da zdravniška presoja in razumevanje problema covida-19 tu ne bi smela biti vprašanje, gre za strokovno in odgovorno delo posameznika," je dejal Gantar.

Če bolnika brez negativnega testa ne sprejmejo, je potrebna pritožba

Minister za zdravje Tomaž Gantar je zatrdil, da nobena navodila ne omenjajo, da se bolnika brez testa na novi koronavirus ne bi sprejelo v obravnavo, o čemer poročajo nekateri bolniki. Minister je ocenil, da je to nedopustno in nesprejemljivo, in omenil tudi pozive vodstvom zdravstvenih domov za lažjo dostopnost do zdravnika.

V primeru, da bolnika brez testa na novi koronavirus ne sprejmejo, je potrebna pritožba v okviru zavoda, kjer se to zgodi, je v izjavi za medije ob robu razprave o osnutku zakona o dolgotrajni oskrbi v organizaciji Zveze društev upokojencev Slovenije pojasnil Gantar.

"To ni le splošen pojav"

Kot je povedal minister, so o tem v okviru organizacije dela spregovorili tudi z vodstvi zdravstvenih domov in bolnišnic. "Mislim, da zdravniška presoja in razumevanje problema covida-19 tu ne bi smela biti vprašanje, gre za strokovno in odgovorno delo posameznika," je dejal in pojasnil, da so na srečanjih s predstavniki vodstev zavodov na to tudi opozarjali. "Več kot jih prepričevati in da jim stroka pove, da to ni opravičljiv razlog, da ne pride do obravnave, ne moremo," je dodal. Zato minister, kot pravi, ne vidi druge poti kot ustrezno pritožbo in obravnavo individualnega primera, pri čemer ocenjuje, da "to le ni splošen pojav".

Pacientka Zdravje "To, kar se mi je zgodilo, se ne sme ponoviti!"

V zdravstvenih domovih beležijo bistveno več klicev

Na vprašanje o veliko pritožbah glede nedostopnosti zdravnikov in telefonske neodzivnosti je minister pojasnil, da so na torkovem srečanju z direktorji zdravstvenih domov o tem dobili veliko podatkov in da v zdravstvenih domovih beležijo bistveno več klicev. V zdravstvenih domovih bodo poskušali delo organizacijsko spremeniti, je dejal Gantar.

"Dejstvo pa je, da če medicinska sestra v nekem trenutku odgovarja na klice, ne more opravljati svojega dela," je dejal. Ob tem je pozval vse, ki kličejo v zdravstvene domove, da res kličejo, kadar je to nujno, ne pa za stvari, ki so banalne ali pa nepomembne.

Vzpostavijo naj dodatne telefonske številke

Na ministrstvu so zdravstvenim domovom med drugim svetovali, naj vzpostavijo dodatne telefonske številke, ki niso vezane na posamezne ambulante in na katerih bi sprejemali klice ter bolnike ustrezno usmerjali, je po torkovem srečanju pojasnila svetovalka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek.

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar je bolnikom, ki naletijo na težave pri dostopu do zdravnika oziroma zdravstvenih storitev, svetoval, naj se obrnejo na vodstva zdravstvenih domov, ne pa na družbena omrežja.

Repar Bornškova, sicer tudi zdravnica v ljubljanskem zdravstvenem domu, je v izjavi po srečanju še poudarila, da se zdravnik na podlagi klinične slike odloči za pregled bolnika, tudi če ima ta povišano telesno temperaturo. "Vsaka vročina še ni covid-19, lahko imaš bistveno hujša, nevarna stanja. Včasih je to z dvema stavkoma jasno in takega bolnika lahko zdravnik sprejme," je poudarila. Dodala je še, da naj bolniki s hudimi akutnimi težavami pomoč poiščejo v urgentnih centrih ali nujnih ambulantah.

covid test Skozi nos Zdravje Covid-19: "Mene je testiranje močno bolelo"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar Leon
  Leon 15:40 23.september 2020.

  Spomnim se,da je v Izoli pacient ustrelil zdravnika ,ker se ni odzival kot veleva zdravniska prisega . Tudi bogovi niso nesmrtni .

 • lolekbolek 15:40 23.september 2020.

  Pravico se imaš pritožiti, ti vmes čakaj in zgibljaj živce, potem tudi če odločijo da si imel prav ti itak ne pomaga, ker bo odločeno pol leta prepozno. V primeru, če umreš, pišejo korona, problem rešen :)

 • peromornar 14:26 23.september 2020.

  A komu naj se pritožim? A verjetno "upravi vodovoda in kanalizacije"!