Slovenija
4157 ogledov

Gantar: Naslednjih štirinajst dni bo kritičnih

Tomaž Gantar Saša Despot
Za zdaj razmere obvladujejo, a bojijo se naraščanja števila bolnikov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar meni, da zaradi naraščanja novih okužb koronavirusa novih omejitev še ni treba uvajati. 

"Res pa je, da bo naslednjih deset, 14 dni lahko kritičnih, videli bomo, v katero smer bo šla krivulja," je povedal za Odmeve na RTV SLO. "Po potrebi bomo sprejeli nove ukrepe."

Glede zmožnosti testiranja je povedal, da smo v Sloveniji v času epidemije dnevno izvedli približno 1500 testov, zdaj je to število med 2000 in 2500, redna zmogljivost pa je do 4000 testov na dan. Finančna sredstva za to so bila zagotovljena z rebalansom. 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija "Zabave in pikniki, obletnice in tudi pogrebi so viri novih okužb"

Povedal je tudi, da kadrovske težave, s katerimi se spopadajo nekatere zdravstvene ustanove, niso nepričakovane, saj o pomanjkanju osebja govorimo že vrsto let. "Težave kljub temu niso tako ekstremno velike, glede na to, da imamo po pripravi kriznih načrtov bolnišnice razporejene po stopnjah," je pomiril minister, a hkrati dodal, da bodo težave nastopile, če se bo število bolnikov še povečevalo. 

Vlada bo o novih ukrepih odločala v četrtek

Vlada bo morebitne nove ukrepe za zamejevanje širjenja virusa tehtala v četrtek. Med najbolj verjetnimi se omenja povečanje inšpekcijskega nadzora ter zapiranje lokalov ob 22. uri.  "Povsem nesporno je, da bo vlada podprla ostrejši nadzor - delo inšpekcijskih služb," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Verjetno se bodo odločili za skrajšanje delovnega časa lokalov, kajti logika govori, da se ponoči spije več in to predstavlja dodatno tveganje."

Seja vlade vlada janševa vlada Koronavirus Slovenija To so novi ukrepi, ki jih lahko zaradi covid-19 pričakujete še ta teden

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 18
  • Avatar ovca
    ovca 12:12 16.september 2020.

    kje so našli magično številko 14?

  • mojatak518 11:41 16.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • LetherHossen 11:29 16.september 2020.

    Naslednjih 14 dni bo ključnih za obstoj vlade. Covid-19 ostaja z nami do naslednjih volitev.