Slovenija
7417 ogledov

"Zabave in pikniki, obletnice in tudi pogrebi so viri novih okužb"

covid-19 UKC UKC LJ
V septembru so zaradi nenošenja maske izdali 35 glob fizičnim osebam.

Epidemiološki podatki kažejo, da se stanje v državi še ne izboljšuje - včeraj so potrdili 82 novih primerov okužb z virusom Sars-CoV-2. V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 zdravi 50 bolnikov, od tega deset na oddelku za intenzivno nego. 

Covid in otroci Covid-19 Slovenija V tej slovenski občini dodatne omejitve in zapiranja zaradi naraščanja okužb

"Večina primerov je še v epidemiološki preiskavi, razmere so resne," je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Ekipa epidemiologov v klicnem centru je polno zaposlena, danes vzpostavljajo še center v Celju. Skrbi nas, ker precejšen delež obolelih ne zna pojasniti, kje so se okužili, kar otežuje delo epidemiologov."  

Pohvalil je delo Občine Pivka, ki je hitro sprejela ukrepe za omejitev virusa. Vsi ukrepi na lokalni ravni so bili usklajeni tako z regijskim štabom civilne zaščite kot z NIJZ. Kacin se je danes na župana občine Pivka Robertom Smrdeljem obrnil s pozivom, naj govori z direktorico tamkajšnjega zdravstvenega doma in poskrbi, da bodo ljudje, ki potrebujejo testiranje napoteni. 

Kacin je poudaril, da se na lokalni ravni lahko naredi veliko brez veliko administriranja. Prepričan je, da se lahko druge občine učijo na primeru Pivke in se v primeru podobne situacije podobno odzovejo. "Dosežemo lahko ogromno in se izognemo razglasitvi epidemije in drugim bolj restriktivnim ukrepom," je dejal. 

"Opažamo, da so zabave in pikniki, obletnice in tudi pogrebi vnovični viri novih okužb. Pozivamo k omejitvam glede zbiranja, predvsem pa vzdržujmo medsebojno razdaljo."

Jelko Kacin, vladni govorec

Zdravstveni inšpektorji so od 4. septembra, ko je bil sprejet nov odlok, obiskali 1093 različnih objektov in izdali 35 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem prostoru.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija "V enem mesecu imamo lahko situacijo kot spomladi v Italiji"

"V ponedeljek so inšpektorji obiskali 98 različnih objektov, kjer so poleg upoštevanja in priporočil NIJZ preverjali predvsem nošenje maske," je povedal Kacin. "Obiskali so 46 gostinskih obratov, 48 trgovin in štiri prireditve. Izdali so dva plačilna naloga zaradi nenošenja maske v zaprtih prostorih zaposlenim v gostinstvu. Neskladnosti v zvezi z razkuževanjem rok ni bilo ugotovljenih." 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Število novo okuženih spet visoko: 34 pozitivnih primerov več kot v nedeljo

Vlada bo storila vse, da se življenje ne ustavi

Opozoril je, da je s koronavirusom mogoče shajati, če mu je naše življenje prilagojeno, ne podrejeno. "Kot skupnost zmoremo veliko več, kot smo pokazali do sedaj," je dejal Kacin. "Vlada bo storila vse, da se življenje ne bo ustavilo, cilj je, da se čim manj upočasni. Cilj je tudi, da učenci in dijaki nadaljujejo šolanje v šolah. Če bo kakšen razred moral v karanteno, to ne bo katastrofa. Učenci bodo deset dni doma, nato pa bodo znova sedli v šolske klopi." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 47
  • Avatar Korriolla
    Korriolla 00:46 16.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Avatar jate
    jate 19:09 15.september 2020.

    nč bat,bo prislo do prekuzenosti in naj se zgodi naravna selekcija in pol bo mir.

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 18:30 15.september 2020.

    Najbolj nevarn je,če se zaližeš z mrličen na pogrebu al pa da ližeš žaro!Vladni govedarji ne vedo,kaj bi sploh še razglašal za sveto "resnico" o bacilčku!En dan bo folku dopizdilo in bo vsega skup v trenutku konc,in prav je tako!!