Slovenija
3151 ogledov

Krizni načrt, bolnike bi namestili v telovadnice

Vojaška bolnišnica Role
1/9
Epa
Kako v primeru, če bomo imeli dvesto ali tristo okužb dnevno?

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je povedal, da so včerajšnje številke okuženih sicer nižje od petkovih, a je glede na odstotek pozitivnih stanje še vedno problematično. Tudi razmere v Evropi so zaskrbljujoče, zato ne izključujejo ponovne razglasitve epidemije. 

Aleš Hojs Slovenija Hojs ne izključuje ponovne razglasitve epidemije

"V tem trenutku težko povem, kaj bi lahko zajemali novi ukrepi, lahko pa se zgodi, da bi bila ponovno razglašena epidemija," je dejal notranji minister. "Zagotovo pa si popolne ustavitve ne moremo več privoščiti." Bolj verjetno je, da bi dodatno omejili odpiralni čas gostiln in ustavili aktivnosti fitnesov, športno-rekreacijskih centrov in podobno. 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija To so največja žarišča novih okužb v Sloveniji

Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem na vprašanje novinarke, ali bodo v primeru naraščanja okužb aktivirali tudi vojaško bolnišnico Role, dejal:  "Ravno zato, da bi tudi ostale bolnišnice imele več volje, da se pripravijo na bistveno težjo situacijo, je bila opravljena reorganizacija UKC LJ, ki dokazuje, da je mogoče zagotoviti sto postelj. Če se to naredi v Ljubljani, je mogoče zahtevati tudi od preostalih bolnišnic, da se drugače organizirajo. Res pa je, da to prinaša negativne posledice, ker se začno omejevati redne dejavnosti tako bolnišnic kot zdravstvenih domov. To je izrazito strokovno, etično in politično vprašanje."

Vojaška bolnišnica Role | Avtor: Epa Epa

Dodal je, da ne razmišljajo več o organiziranju bolnišnic v kontejnerjih, saj zimske razmere terjajo drugačno organizacijo. "Lahko naredimo bolnišnico s 50 posteljami, kjer je v izmeni en intenzivist, ki lahko z racionalno ekipo oskrbuje večje število bolnikov, kot če imamo kup majhnih oddelkov po večjem številu bolnišnic," je kot primer navedel Kacin. "Gre za vprašanje, kaj storiti, če imamo dvesto ali tristo okužb dnevno, pri čemer sorazmerno okoli deset odstotkov ljudi potrebuje bolnišnično oskrbo. V zimskem čau je mogoče bolje uporabiti kakšno veliko telovadnico, ki je ogrevana, če bi bile razmere takšne, da bi bilo to potrebno."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
 • francl12 14:57 28.september 2020.

  če bo kermu bolniku dolgčas bo lahko šel na koše ali gole zabijat, he, he...

 • NeAnonimni 13:53 28.september 2020.

  Torej bomo imeli poleg ambulant prazne še telovadnice.

 • Avatar praufo
  praufo 13:51 28.september 2020.

  pa sej bo zmankal ljudi, če tako razmišljajo ... sicer me pa zanima , kako bodo potem učitelji izpeljali učni program ... jasno , da če je folk okužen, še ne pomeni , da bo vsak moral takoj ležat v ...prikaži več bolnico tako ali drugačno, kot je zapisal komentatro skeptik, ... sem pa slišal tudi to, da testi še vedno niso zanesljivi in nekdo ima lahko težko obliko gripe, pa ga že pišejo pod korono, čisto pretiravanje

Sorodne novice