Novo odkritje o kavi in hujšanju

Foto: Profimedia
Ljudje, ki počasneje presnavljajo kofein, imajo večjo verjetnost, da bodo vitki in imajo manjše tveganje za sladkorno bolezen.
Oglej si celoten članek

Nova študija je pokazala, da lahko hitrost, s katero presnavljamo kofein, vpliva na našo težo, čeprav bodo potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, ali je pitje več kave koristno.

Dipender Gill, klinični znanstvenik na Imperial College London je pojasnil, da prejšnje študije niso pokazale vzročno-posledične povezave med kofeinom in telesno težo, vendar je njegova nova študija, objavljena v v reviji BMJ Medicine obravnavala genetiko, zaradi česar so zaključki bolj zanesljivi. 

Po njegovem "95 odstotkov kofeina presnavlja encim" in da dva gena, imenovana CYP1A2 in AHR, vplivata na delovanje in raven tega encima. "Z analizo genetskih variacij, zaradi katerih ljudje presnavljajo kofein hitreje ali počasneje, smo ugotovili, da imajo tisti, ki presnavljajo počasneje, zaradi česar so bile ravni kofeina v krvi višje, nižji indeks telesne mase in manjše tveganje za sladkorno bolezen," je dejal. "To počne kofein v plazmi."

 

Pojasnil je, da na populacijski ravni to pomeni, da imajo ljudje, ki počasneje presnavljajo kofein, večjo verjetnost, da bodo vitki in imajo manjše tveganje za sladkorno bolezen. "Če presnavljate hitreje, imate nižje ravni kofeina v plazmi in v povprečju na populacijski ravni imate nekoliko večje tveganje za sladkorno bolezen in imate nekoliko višji indeks telesne mase."

Foto: Profimedia Pitje kave Opozoril je tudi, da bo ta študija usmerjala nadaljnje raziskave, vključno s tem, ali lahko pitje več kave ljudem pomaga ostati vitki.  "Vsekakor ljudje ne bi smeli začeti piti več kave ali čaja, da bi shujšali, saj imajo kava, čaj in kofein lahko tudi škodljive učinke," je dejal. "Torej imajo nekateri ljudje težave s spanjem in pri nekaterih lahko pride do pospešenega bitja srca, zato menim, da na podlagi te študije ljudje ne bi smeli spremeniti svojega življenjskega sloga ali vedenja, vendar bi morali naše ugotovitve uporabiti za usmerjanje nadaljnjih raziskav, vključno s potencialnimi kliničnimi študijami."

Gill je dejal, da trenutno ni jasno, kolikšen delež prebivalstva presnavlja kofein hitreje. Študija je vključevala skoraj 10.000 ljudi, ki so sodelovali v šestih dolgoročnih raziskavah.

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.