Zdravje > Življenjski stil
6752 ogledov

Od 40 do 80 tisoč Slovencev sploh ne ve, da ima to bolezen

Ljudje v mestu Profimedias
Prav lahko se zgodi, da boste ne dom prejeli vabilo....

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Inštitut za nutricionistiko izvajata projekt, v katerem želijo najti delež tistih bolnikov s sladkorno boleznijo, pri katerih sladkorna bolezen še ni odkrita, oz. tistih, ki imajo odkrito bolezen, a jo obvladujejo brez zdravil. Tako so danes poslali prvih 500 vabil za testiranje v laboratoriju.

Ljudi bodo povabili k brezplačnemu testiranju o prisotnosti sladkorne bolezni tipa 2, gre za oralni glukozni tolerančni test. Sodelujoči bodo prejeli mnenje zdravnika, kaj za njih pomeni rezultat testa.

Previsok krvni sladkor namreč poškoduje drobne in večje žile, ki prehranjujejo organe. Z zdravljenjem sladkorne bolezni se lahko zmanjša pojav slepote, končne odpovedi ledvic, amputacij, možganske kapi in srčnega (miokardnega) infarkta, ki sodijo med kronične zaplete bolezni.

Zdravniki Epidemija Zdravje Pri nas: Za zdravljenje te bolezni letno nad sto milijonov evrov

NIJZ na spletni strani navaja, da bi bilo lahko v Sloveniji glede na podatke iz drugih držav zelo veliko bolnikov s sladkorno boleznijo, a zanjo ne vedo. Po ocenah bi bilo lahko med 40.000 do 80.000 takšnih bolnikov.

Sladkorna bolezen tipa 2

Za sladkorno bolezen tipa 2 je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, tekom let, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen. Sladkorno bolezen tipa 2 imajo lahko tudi ljudje, ki ne čutijo nobenih težav. Pri ljudeh z dolgo časa neprepoznano in zato nezdravljeno sladkorno boleznijo tipa 2 so lahko o odkritju že prisotni kronični zapleti, imajo tudi več drugih zdravstvenih težav. Pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 2, ki jo ima 90 odstotkov diabetikov, je torej za posameznika dobra naložba v njegovo zdravje, so zapisali.

Obstajajo pa tudi bolezni, pri katerih je krvni sladkor že višji od normalnega, vendar ne tako visok, da bi lahko že govorili o sladkorni bolezni. To pomeni, da v telesu že gre nekaj narobe in da obstaja večja verjetnost, da se pri tem posamezniku tekom naslednjih let pojavi sladkorna bolezen tipa 2. To sta mejna bazalna glikemija in motena toleranca za glukozo.

Epidemija Zdravje Število teh bolnikov skokovito naraslo, med regijami velike razlike

Tako želijo s tem projektom prepoznati tudi skupine ljudi, ki imajo večjo verjetnost, da se pri njih pojavi sladkorna bolezen tipa 2, še posebej pa posameznike z mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo.

Po drugi strani pa bodo lahko na podlagi rezultatov raziskave, ki bo potekala do konca aprila 2021 in jo financirata javna agencija za raziskovalno dejavnost in ministrstvo za zdravje, natančneje ocenili breme, tudi družbeno, in tudi naredili projekcije bremena ter predvsem nadgradili ukrepanje za obvladovanje tega bremena v prihodnje.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 17:21 20.januar 2020.

    Jaz sem vedno govoril"bog daj mi denar,norcem v belih haljah pa pamet".Tako,za vsakega nekaj.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:44 20.januar 2020.

    Tole z sladkorno boleznijo je nateg,cilj teh pregledov je ljudem uturit zdravila za zadravljenje cukrove,tut če nisi bolnik te bolezni,tole pišem iz lastne izkušnje,saj so me hoteli pred 10.leti proglasit za bolnika,ampak se nisem dal in še danes mam nivo ...prikaži več sladkorja v krvi normalen!

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 13:45 20.januar 2020.

    Saj tud od 40& do 80% ima vsaj eno duševno bolezen,pa ne ve.Enostavno ne ve.Pol,če jo ima psihiater,jo imajo tudi njegovi otroci,samo kaj,ko ne vedo.Ko pa se bolezen še bolj razvije je prepozno.Saj oni bi se zdravili,ampak niso vedeli da ...prikaži veča imajo shizofrenijo.Pa kaj,ja pa kaj.Tudi oni so samo ljudje.