Zdravje > Aktualno
434 ogledov

Pri nas: Za zdravljenje te bolezni letno nad sto milijonov evrov

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Kljub odličnim zdravilom veliko bolnikov ne dosega želenega cilja zdravljenja.

Svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga zaznamujemo danes, opozarja, da sladkorna bolezen sodi med največje izzive na področju javnega zdravja. Število sladkornih bolnikov namreč povsod po svetu vztrajno narašča.

Inzulin je bil odkrit leta 1921 (odkritje je bilo prvič v celoti objavljeno februarja 1922 v reviji The Journal of Laboratory and Clinical Medicine), januarja 1923 pa so izvedli prvi uspešni klinični poskus na diabetiku.

 | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
Svetovna zdravstvena organizacija je 14. november, rojstni dan zdravnika, ki je s sodelavci leta 1921 odkril inzulin, razglasila za Svetovni dan sladkorne bolezni. Inzulin je bil odkrit leta 1921 (odkritje je bilo prvič v celoti objavljeno februarja 1922 v reviji The Journal of Laboratory and Clinical Medicine), januarja 1923 pa so izvedli prvi uspešni klinični poskus na diabetiku.

V Sloveniji se letno za zdravljenje sladkorne bolezni porabi več kot 100 milijonov evrov, kažejo podatki iz leta 2012. Kljub odličnim zdravilom in inzulinu, pa veliko bolnikov ne dosega želenega cilja zdravljenja, opozarjajo na Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. 

Ljudje na ulici v Ljubljani Opozorila stroke Zdravje 50 tisoč Slovencev ne ve, da imajo to neozdravljivo bolezen

Po ocenah stroke bi število vseh oseb s sladkorno boleznijo v državi, ugotovljeno in neugotovljeno, lahko znašalo od 154.000 do 175.000. Opazne so velike razlike med regijami v pogostnosti sladkorne bolezni.

Epidemija Zdravje Število teh bolnikov skokovito naraslo, med regijami velike razlike

"Neurejena krvni sladkor in krvni tlak ter maščobe v krvi lahko bolniku pomembno zmanjšajo kakovost življenja. Aktivna populacija je zaradi teh dejstev pogosteje na bolniškem dopustu, starejši upokojeni populaciji pa je sčasoma vzeta samooskrba, zanje morajo skrbeti svojci in bližnji ali pa dobijo pomoč socialnega in zdravstvenega varstva," je opozorila Jana Klavs, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji, ki dodaja, da je sodelovanje bolnikov še kako pomembno.  

"Zdravljenje kronične bolezni terja od bolnika bistveno več energije in časa kot zdravljenje večine akutnih bolezni. Živeti s sladkorno boleznijo zahteva visoko stopnjo opolnomočenosti, saj lahko bolnik le tako še naprej živi kakovostno." 

Za zdravljenje sladkorne bolezni ni seznama dovoljenih ali nedovoljenih živil, saj lahko bolnik uživa vsa živila. Bolniku danes strokovnjaki nudijo ustrezne informacije o življenjskem slogu ob sladkorni bolezni. Zdravstveni strokovnjaki si prizadevajo, da bi bilo mogoče v prav vsakem zdravstvenem domu in pri vsakem diabetološkem timu dobiti prave informacije za kakovostno življenje s sladkorno boleznijo. 

Geslo letošnjega dneva je Družina in sladkorna bolezen, saj veliko breme sladkorne bolezni najbolj občutijo prav družine bolnikov. Slovenija je v primerjavi z evropskimi in OECD državami v srednjem območju glede pogostosti sladkorne bolezni.

V Sloveniji je lansko leto zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo več kot 111.000 bolnikov.h dodatnih obremenitvah ob doživljenjskem vodenju te kronične bolezni, predstavljajo pomemben ustvarjalen del naše družbe.

Iz UKC Ljubljana, ki sicer sodi med evropske univerzitetne bolnišnice, ki so v svetovnem vrhu kakovostne obravnave oseb s sladkorno pozivajo k zdravemu življenjskemu slogu, ki vključuje mešano raznovrstno prehrano v zmernih količinah, redno telesno dejavnost in izogibanje škodljivim razvadam. "Tako bomo bolj zdrava, bolj vključujoča in uspešnejša skupnost zadovoljnih ljudi, " je povedal prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

V mariborskem UKC pa so pripravili seminar o aktualnih smernicah zdravljenja sladkorne bolezni.

Debelost je glavni neodvisni dejavnik tveganja tako za sladkorno bolezen kot srčno-žilne bolezni in glavni napovedni dejavnik za moteno toleranco za glukozo in sladkorno bolezen tipa 2.

Sicer so svetovni dan diabetesa obeležili tudi v državnem zboru, kjer so študenti medicine dopoldne poslancem merili krvni sladkor. Ob tem so lahko poslanci in zaposleni v Državnem zboru opravili tudi meritve krvnega holesterola in določevanje krvnih skupin. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.