Obveznosti odlagamo do zadnjega trenutka. Pa vemo zakaj?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zakaj se eni obveznosti znebite takoj, drugi pa z delom odlagate do zadnjega trenutka, ko se že pošteno mudi?
Oglej si celoten članek

Gre za človeško lastnost, s katero se bržčas ukvarjamo vsi, tudi psihologi in psihiatri, ki brskajo po našem značaju. Tema je aktualna tudi v Veliki Britaniji, kjer se sicer ukvarjajo z referendumom o izstopu iz EU.

Psihologi so se tem vprašanjem začeli ukvarjati po torkovem dogodku, ko je zadnji trenutek, pred rokom, zaradi probremenjenosti padla spletna stran za registracijo volivcev.

Foto: Profimedia London Na tisoče ljudi je torej v zadnjem trenutku počelo nekaj, za kar so imeli tri leta časa. Zakaj se nam to dogaja, zakaj počnemo stvari v zadnjem trenutku, čeprav se  izpostavljamo dodatnemu stresu, so se spraševali psihologi. Gre mogoče za nekakšno vrsto samo destruktivne motnje?

Ne, odgovarjajo strokovnjaki in dodajajo, da nam stalno zamujanje v neki meri celo koristi.

Zamujajo ustvarjalni

Ameriški psiholog Adam Grant je tako prepričan, da z odlaganjem stvari spodbujamo ustvarjalnost. Omenjeni strokovnjak je prepiričan, da so prav najbolj ustvarjalni ljudje tisti, ki ves čas zamujajo.

Britanski The Guardian ob tem navaja mnenje psihologinje Anne Abramowski: "Ljudje,ki ves čas odlagajo in zavlačujejo, kažejo določeno stopnjo neodvisnosti, samostojnosti in samozavesti, saj se kljub zavedanju nevarnosti, ki jo prinaša pritisk v zadnjem trnenutku, še vedno odločijo za to," je prepričana.

Foto: Saša Despot dež

Psihologinja ob tem dodaja, da ta karakterna značilnost ljudem omogoča, da se ukvarjajo z več stvarmi hkrati.

Razlogov za to, da so nekateri takšni, pa je po mnenju strokovnjakov več; od tega, da smo to značajsko lastnost podedovali, do tega, da se enostavno bojimo neuspeha oziroma nekateri celo uspeha. Dejstvo, da nekateri zavlačujejo do zadnjega, je lahko tudi v tem, da enostavno mislimo, da si bomo s predčasno opravljenim delom naprtili samo še več dela in odgovornosti. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.