Zdravje > Aktualno
33 ogledov

Obveznosti odlagamo do zadnjega trenutka. Pa vemo zakaj?

zamujanje Shutterstock
Zakaj se eni obveznosti znebite takoj, drugi pa z delom odlagate do zadnjega trenutka, ko se že pošteno mudi?

Gre za človeško lastnost, s katero se bržčas ukvarjamo vsi, tudi psihologi in psihiatri, ki brskajo po našem značaju. Tema je aktualna tudi v Veliki Britaniji, kjer se sicer ukvarjajo z referendumom o izstopu iz EU.

Psihologi so se tem vprašanjem začeli ukvarjati po torkovem dogodku, ko je zadnji trenutek, pred rokom, zaradi probremenjenosti padla spletna stran za registracijo volivcev.

London | Avtor: Profimedias Profimedias
Na tisoče ljudi je torej v zadnjem trenutku počelo nekaj, za kar so imeli tri leta časa. Zakaj se nam to dogaja, zakaj počnemo stvari v zadnjem trenutku, čeprav se  izpostavljamo dodatnemu stresu, so se spraševali psihologi. Gre mogoče za nekakšno vrsto samo destruktivne motnje?

Ne, odgovarjajo strokovnjaki in dodajajo, da nam stalno zamujanje v neki meri celo koristi.

Zamujajo ustvarjalni

Ameriški psiholog Adam Grant je tako prepričan, da z odlaganjem stvari spodbujamo ustvarjalnost. Omenjeni strokovnjak je prepiričan, da so prav najbolj ustvarjalni ljudje tisti, ki ves čas zamujajo.

Britanski The Guardian ob tem navaja mnenje psihologinje Anne Abramowski: "Ljudje,ki ves čas odlagajo in zavlačujejo, kažejo določeno stopnjo neodvisnosti, samostojnosti in samozavesti, saj se kljub zavedanju nevarnosti, ki jo prinaša pritisk v zadnjem trnenutku, še vedno odločijo za to," je prepričana.

dež | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Psihologinja ob tem dodaja, da ta karakterna značilnost ljudem omogoča, da se ukvarjajo z več stvarmi hkrati.

Razlogov za to, da so nekateri takšni, pa je po mnenju strokovnjakov več; od tega, da smo to značajsko lastnost podedovali, do tega, da se enostavno bojimo neuspeha oziroma nekateri celo uspeha. Dejstvo, da nekateri zavlačujejo do zadnjega, je lahko tudi v tem, da enostavno mislimo, da si bomo s predčasno opravljenim delom naprtili samo še več dela in odgovornosti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.