Odkrili prvi prenos virusa s spolnim odnosom

Foto: EPA
Foto: EPA
"Domnevali smo, da bo prej ali slej prišlo do prenosa," je dejala predstavnica nemškega zdravstvenega inštituta.
Oglej si celoten članek

 V Nemčiji so zabeležili prvi primer prenosa virusa zika s spolnim odnosom, so v petek sporočili z nemškega Inštituta Robert Koch.

Zbolela je ženska, ki je imela spolni odnos z moškim, ki se je z virusom okužil aprila v Portoriku. Tam so zabeležili tudi prvi primer mikrocefalije pri zarodku, ki je bila povezana z ziko.

"Domnevali smo, da bo prej ali slej prišlo do prenosa," je dejala Christina Frank z oddelka za infekcijske bolezni na enem izmed vodilnih javnih zdravstvenih inštitutov v Nemčiji.

Verjetnost za prenos s spolnim odnosom je sicer v Nemčiji veliko večja od verjetnosti za prenos s pikom komarja, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Komar je ni mogel okužiti

Zaradi geografske lokacije in časa v letu, v katerem se je bolnica okužila, so možnost prenosa s pikom komarja izključili. Bolnica prav tako ni potovala na območja, kjer bi se lahko okužila.

Na inštitutu so sicer doslej zabeležili 49 primerov bolnikov, ki so se z ziko okužili v tujini. V petek pa so odkrili prvi prenos na območju Nemčije.

O virusu ogromno neznank

V Portoriku pa so zabeležili prvi primer mikrocefalije pri zarodku, povezan z ziko, je v petek potrdila tamkajšnja zdravstvena ministrica Ana Rius. Otrok se ni rodil, vendar ne vedo, ali je šlo za spontani ali sproženi splav.

O virusu zika je še vedno veliko neznank. Največjo skrb predstavlja možnost, da nosečnice, ki se okužijo z ziko, rodijo otroka z mikrocefalijo. Ti otroci imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez bolezni.

Znanstveniki so sicer že potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom. Pri tem sindromu imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.