Zdravje
37 ogledov

Odkrili prvi prenos virusa s spolnim odnosom

Zika EPA
"Domnevali smo, da bo prej ali slej prišlo do prenosa," je dejala predstavnica nemškega zdravstvenega inštituta.

 V Nemčiji so zabeležili prvi primer prenosa virusa zika s spolnim odnosom, so v petek sporočili z nemškega Inštituta Robert Koch.

Zbolela je ženska, ki je imela spolni odnos z moškim, ki se je z virusom okužil aprila v Portoriku. Tam so zabeležili tudi prvi primer mikrocefalije pri zarodku, ki je bila povezana z ziko.

"Domnevali smo, da bo prej ali slej prišlo do prenosa," je dejala Christina Frank z oddelka za infekcijske bolezni na enem izmed vodilnih javnih zdravstvenih inštitutov v Nemčiji.

Verjetnost za prenos s spolnim odnosom je sicer v Nemčiji veliko večja od verjetnosti za prenos s pikom komarja, je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Komar je ni mogel okužiti

Zaradi geografske lokacije in časa v letu, v katerem se je bolnica okužila, so možnost prenosa s pikom komarja izključili. Bolnica prav tako ni potovala na območja, kjer bi se lahko okužila.

Na inštitutu so sicer doslej zabeležili 49 primerov bolnikov, ki so se z ziko okužili v tujini. V petek pa so odkrili prvi prenos na območju Nemčije.

O virusu ogromno neznank

V Portoriku pa so zabeležili prvi primer mikrocefalije pri zarodku, povezan z ziko, je v petek potrdila tamkajšnja zdravstvena ministrica Ana Rius. Otrok se ni rodil, vendar ne vedo, ali je šlo za spontani ali sproženi splav.

O virusu zika je še vedno veliko neznank. Največjo skrb predstavlja možnost, da nosečnice, ki se okužijo z ziko, rodijo otroka z mikrocefalijo. Ti otroci imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez bolezni.

Znanstveniki so sicer že potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom. Pri tem sindromu imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.