Odpravili prenos hiva in sifilisa na otroka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na Kubi so preprečili, da bi noseča mati okužena s hivom in sifilisem prenesla okužbo na svojega otroka.
Oglej si celoten članek

Kuba je postala prva država na svetu, ki je odpravila prenos hiva ali sifilisa z matere na otroka, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ta uspeh sledi svetovnim prizadevanjem za zdravljenje s hivom okuženih nosečnic z antiretrovirusnimi zdravili.

Tovrstno zdravljenje tveganje za prenos virusa na nerojenega otroka zmanjša na dober odstotek, medtem ko je v primeru, če se bodoča mati ne zdravi, tveganje za prenos okužbe med 15 in 45 odstotkov, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.
 

Generacija brez aidsa

"To je velika zmaga v našem dolgem boju proti hivu in spolno prenosljivim okužbam ter pomemben korak k generaciji, v kateri ne bo aidsa," je ob dosežku na Kubi povedala direktorica WHO Margaret Chan.

WHO in Panameriška zdravstvena organizacija skupaj vodita prizadevanja za večjo prenatalno oskrbo na Kubi in v drugih državah Latinske Amerike, kjer skrbita za testiranje na hiv in sifilis ter nudita zdravljenje materam in otrokom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.