Zdravje > Otrok
16 ogledov

Odpravili prenos hiva in sifilisa na otroka

nosečnica nosečnost Shutterstock
Na Kubi so preprečili, da bi noseča mati okužena s hivom in sifilisem prenesla okužbo na svojega otroka.

Kuba je postala prva država na svetu, ki je odpravila prenos hiva ali sifilisa z matere na otroka, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ta uspeh sledi svetovnim prizadevanjem za zdravljenje s hivom okuženih nosečnic z antiretrovirusnimi zdravili.

Tovrstno zdravljenje tveganje za prenos virusa na nerojenega otroka zmanjša na dober odstotek, medtem ko je v primeru, če se bodoča mati ne zdravi, tveganje za prenos okužbe med 15 in 45 odstotkov, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.
 

Generacija brez aidsa

"To je velika zmaga v našem dolgem boju proti hivu in spolno prenosljivim okužbam ter pomemben korak k generaciji, v kateri ne bo aidsa," je ob dosežku na Kubi povedala direktorica WHO Margaret Chan.

WHO in Panameriška zdravstvena organizacija skupaj vodita prizadevanja za večjo prenatalno oskrbo na Kubi in v drugih državah Latinske Amerike, kjer skrbita za testiranje na hiv in sifilis ter nudita zdravljenje materam in otrokom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.